Petnaestogodišnja klizačica koja menja pravila igre

, AKTUELNO

Nedavno su se održale Zimske olimpijske igre u Kini. Zvanično su počele 4.februara i trajaju do 20.februara. Za sve ljubitelje sporta, pogotovo zimskih sportova, a i za one koji nisu posebni ljubitelji, ovo je prava prilika da pogledaju sportove i discipline koje inače ne bi pratili toliko. Utoliko su zanimljiviji ako se desi neki poseban rekord ili situacija o kojoj kasnije priča ceo svet.

Upravo to se desilo na ovogodišnjim igrama. Petnestogodišnja ruska umetnička klizačica Kamila Valijeva upisana je kao prva ženska klizačica koja je izvela četvoroskok na Olimpijskim igrama. Oni koji površno znaju ovaj sport, ili samo znaju za njegovo postojanje, možda i neće biti najjasnije čemu toliko oduševljenje, ali činjenica da postoje naslovi poput „Ona prkosi zakonima fizike“, verovatno dovoljno govore o tome da je ovo više od dela koreografije.

Pa, u čemu leži tolika posebnost?

Pre svega, sa stanovišta medicine, a posebno sportske medicine, ženskom telu ovaj pokret predstavlja izuzetan napor. Potrebno je dosta snage da spoje trenutak vertikalnog odvajanja od leda sa početkom rotacije, a sama konstitucija ženskog tela to otežava, pa se često desi da leđa trpe veliki pritisak.

Kako kažu, četvoroskok i nije toliko retka pojava, ali jeste ovakvo rutinsko izvođenje koje dok posmatramo sa strane, za nas gledaoce izgleda kao sastavni deo koreografije.

Ovaj događaj je činjenično poseban, pre svega jer se radi o tako mladoj devojci koja je uspela ono što se čini nemogućim i za starije od nje, a posebno jer se radi o ovako velikom i istorijskom događaju. Ipak, ono što ga još čini posebnim jeste što postoji mogućnost da se desi presedam u samom umetničkom klizanju. Postavlja se pitanje koje „brine“ mnoge stručnjake, ali i učesnike- da li će od sada biti moguće pobediti bez ovog skoka? Da li će sada biti promenja pravila igre u ovom sportu?

Pročitaj i: Novak Đoković je zadao šah-mat Australiji

Oduševljenje sveta

Svi svetski mediji pišu o Kamili. Ljudi širom sveta ne prestaju da izražavaju svoje oduševljenje prema njoj ističući koliko Olimpijske igre unose lepote u ovaj svet, a posebno sporisti i umetnici poput Kamile.

Na kineskoj društvenoj mreži „Veibo“ pokrenut je hešteg #valieva koji broj već na desetine hiljade obajava.

Ipak, i pre ovog događaja koji će sigurno podignuti visoko, Kamila je oduševljavala i na drugim takmičenjima. Ona je u seniorsku konkurenciju ušla pre čitavih šest meseci, a za to vreme postavila ne nekoliko svetskih rekorda i postala je šampionka Evrope!

Izvor: BBC

Foto izvor: Google images

Autorka: Sofija Dragićević