NAJPOZNATIJI SPORTISTI KOJI SU REKLI NE VAKCINACIJI

Dok ostatak teniske elite i dalje govori o završetku Australijan Opena, pandemija Kovida-19 se ne smiruje. Mnogi sportski događaju su u opasnosti, a još veća zabrinutost postoji da li mogu da učestvuju veliki sportisti koji se nisu podvrgli vakcinaciji.

Poslednjih par nedelja u svetu se digla ogromna prašina oko situacije srpskog tenisera Novaka Đokovića, koji je nevakcinisan želeo da igra na turniru u Melburnu. On nikada nije krio da odbija vakcinu, štaviše jasno je stavljao do znanja da je protivnik toga. Međutim, isto tako je govorio da svako ima pravo da izabere šta želi.


Postoje mnogi koji su ovo ponašanje opisali kao neprimereno, i još veći broj onih koji ga podržavaju u svakom njegovom postupku.

Nije samo prvoplasirani teniser protiv vakcine. Iz dana u dan su se oglašavali fudbaleri, košarkaši i drugi sportisti o svojoj situaciji koja je slična Novakovoj.

Novembra 2021.godine klub Bajern iz Minhena obavestio je javnost da je nemački fudbaler Džošua Kimih pozitivan na korona virus. Nekoliko meseci nakon toga, on je odlučio da se ne vakciniše, jer mu je virus napravio ozbiljan problem sa disanjem.

Pročitaj i: Novak Đoković je zadao šah-mat Australiji

Problemi se dešavaju i u najvećim ligama. Kako se navodi u Premijer ligi igrači su primili samo prvu dozu vakcine, dok je druga doza primljena u mnogo manjem procentu. Zbog ne tako dobrih rezultata, Englezi ražmišljaju da klub sa najviše vakcinisanih fudbalera dobija nagrade.


Kada je u pitanju Liga Evrope procenti su veći. U Seriji A i prvom i drugom dozom se mogu pohvaliti mnogi. Tako je i u Bundesligi, La liga I Liga 1.

Trener Čelsija, Tomas Tuhen se nakon toga izjasnio da neće terati nijednog igrača da se vakciniše, dok Jirgen Klop nije spreman da dovede fudbalera u klub koji odbija vakcinaciju.  

NBA igrač Kajri Irving, nije želeo da se izjasni po pitanju vakcinacije, odnosno nije želeo da kaže da li je vaksinisan ili ne. Međutim, postalo je jasno kada je krenula sezona i kada nije igrao sa ostatkom ekipe. Njujork je prošle godine objavio da svi koji nisu vakcinisani, nemaju pravo da ulaze u zatvoren sportski prostor. Tako da je klub odlučio da ga ne pušta u igru, jedino je bilo dozvoljeno kada igraju na gostujućem terenu.

Košarkaš Džonatan Ajzak se izjasno da je ponosno ne vakcinisan, ali je nakon toga demantovao da nije baš tako mislio i da je pogrešno predstavljen u magazinu Rolling Stone. Bredli Bil je morao da propusti Olimpijske igre 2020.godine jer je imao kovid. Nakon toga je odbio vakcinu iz ličnh razloga. Češka teniserka Renata Voračova deleći istu sudbin kao Novak, bila je takođe pritvorena u hotelu. Ona se izjasnila već tada da nije vakcinisana, i da nije imala dovoljno vremena da to uradi.

Za Vladu i zdravstvene ustanove vakcinacija je od velike važnosti. Putovanja u određenim zemljama ne mogu da se realizuju bez kovid pasoša. Sportski događaji ostali su uskraćeni mnogih sportista. Da li će na kraju svaki čovek biti prinuđen da je primi, ostaje nam da vidimo.

Izvor: Twitter, Sky sports.

Foto izvor: istockphoto.com
                    pinterest.com

Pripremila: Jovana Škorić