POČECI SNUKERA KAO PROFESIONALNOG SPORTA

Istorija snukera započinje u polovini XIX veka, tačnije 1875. godine, kao varijacija bilijara stvorena od strane britanskih oficira u Indiji, tačnije u gradu pod nazivom Jubbulpore. Predstavljala je igru novopridošlih oficira i posedovala je 15 crvenih kugli i jednu crnu. Kasnije su dodate i druge boje i zvanično je igra postala aktivna.

Britanski šampion bilijara, John Roberts, 1885. godine posetio je Indiju i posle prijateljske večere, upoznao se sa snukerom, koji je odlučio da prenese igru u Englesku.

Zvaničnim početkom igre u svetu, možemo smatrati 28. avgust 1916. godine. Tada se odigrao prvio engleskio amaterskio snuker takmičenje, a pobednik tog takmičenja je bio Charles Jaques. Tri godine kasnije, stvorena su zvanična pravila ovog sporta. Nakon ovog važnog datuma, rame uz rame u istoriji ovog sporta, spominje se kao drugi važni dogadjaj jeste Profesionalni snuker šampionat, sa pobednikom Joe Davis, koji će kasnijih godina prerasti u svetsko takmičenje većih razmera.

Pročitajte i: Istorija fudbala – 5 najstarijih fudbalskih klubova na svetu

Prvo televizijsko prikazivanje snukera se desio 23. juna 1969. godine, kako navode, par dana nakon prvog koraka na Mesecu.

Opšta pravila snukera

Postoje 22 kugle sa različitim brojem poena, kao i redosled kojim se igra. Crvene kugle nose 1 poen, žuta 2, zelena 3, smedja 4, plava 5, ružičasta 6 i crna 7. Posle crvene kugle, uvek sledi šarena, koja se nakon ubacivanja u rupu vraća na svoju prvobitnu poziciju, a jedino se ne vraćaju crvene.

Jedna igra se naziva partija, a meč se sastoji od unapred odredjenih partija koju igrač mora dobiti da bi pobedio meč. Igra se na velikim stolovima, nalik bilijarskim, sa šest rupa. Snuker se igra štapom, uz pomoćne štapove takodje (restovi).

Pročitaj i: Istorija kriketa i njegova popularnost

Snuker je pre svega “gospodska igra“, poznata po svojoj poštenosti, pa se i dešava da faul priznaju sami greške na svoju štetu, dok sudije vode računa o čestitosti toka same igre .

“Ako volite bilijar, probajte snuker” – to je moto svetskih igrača.

Izvor:   https://snooker147web.wordpress.com/2016/05/11/istorija-snukera/

https://www.history.co.uk/history-of-sports/history-of-snooker-and-pool

Foto izvor:   https://www.history.co.uk/history-of-sports/history-of-snooker-and-pool

https://www.snookercentral.com/who-invented-snooker/

                     http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/other_sports/snooker/rules/default.stm

Autorka: Ivana Grinfelder