Judit Polgar i junakinja serije Kraljičin gambit – slučajnost ili ne?

, AKTUELNO, KULTURA

Mađarska šahistikinja Judit Polgar je baš kao i Bet Harmon usplela da pobedi najbolje tadašnje šahiste i sa samo 15 godina se upisala u istoriju kao najmlađi šahovski velemajstor.


Njen otac Laslo, po struci psiholog je postavio tezu ,,geniji se stvaraju, a ne rađaju’’, pa je u skladu sa tim  vaspitao i obrazovao svoje tri kćerke kod kuće. Tako je Judit od malih nogu počela intenzivno da se bavi ovim umnim sportom, a sa samo 5 godina je uspela da pobedi svog oca, koji je bio i sam učitelj šaha. Od tada kreće nesvakidašnji uspeh male devojčice, koja je sa samo 12 godina bila prvoplasirana žena na svetu, a sa 15 je dobila titulu velemajstora kao najmlađa osoba koja je to ikada postigla.

Sličnost između života Judit Polgar i Bet Harmon iz serije Kraljičin gambit su uvideli i sami fanovi, od kojih je ova žena dobijala pohvale za dobro odrađenu seriju. Međutim, poričući bilo kakvu vezu sa junakinjom Bet, sama Judit je oduševljena autentičnošću scena koje je osmislio Gari Kasparov, svetski prvoplasirani šahista u periodu od 1984. do 2005. godine. Ovog Rusa je dvadesetčetvorogodišnja Judit pobedila tokom partije 2002.godine.

Ona je istakla da je njena borba protiv seksizma u sportu bile mnogo izazovnije nego ona sa kojom se suočavala Bet tokom epizoda.
,,Mogu reći da mi je život mnogo interesantniji i izazovniji kao devojci u sportu u kojem dominiraju muškarci’’, podelila je Judit svoja razmišljanja.

Polgar je jedina žena koja je uspela da se plasira među 10 najboljih šahista na svetu u periodu kad je bila aktivna, dok se danas nijedna žena ne nalazi ni među prvih 100 na listi, što ukazuje na svepristunu rodnu neravnopravnost.


Često kritikovan pristup koji je Laslo imao tokom edukacije svojih kćerki, dao je značajne rezultate ne samo kod Judit, već i druge dve sestre Žuže koja je postala takođe velemajstor i Sofije, kojoj je pripala titula međunarodnog majstora.

Iako penzionisana već 7 godina, ova neverovatna dama je i dalje aktivna. Osnovala je svoju šahovsku fondaciju, objavila više knjiga o sahu, a njena glavna motivacija je upravo smanjenje rodne neravnoteže i uključivanje devojaka u ovaj sport po uzoru na njenu srčanu borbu i postignut uspeh.





Pripremila: Sara Nikolić
Izvor: CNN
Foto izvor: en.wikipedia.org