TOP 5 BIOGRAFSKIH FILMOVA

, LIFESTYLE

U ovim hladnim danima koji nam predstoje, zar ne mislite da nema ništa bolje od šolje čaja i dobrog filma! Sada, kada se završava sezona horor filmova, a pre nego što počne sezona novogodišnjih, predstavljamo vam top 5 biografskih filmova koje vredi pogledati.

  1. Bohemian Rhapsody (2018.)

        Film o Frediju Merkjuriju, grupi Kvin, njihovim usponima, ali i padovima. Prati Fredija i formiranje grupe sve do legendarnog koncerta na Live Aid-u, kada je Merkjuri sa grupom Kvin održao jedan od najlegendarnijih koncerata rok muzike gledajući smrti u oči. Njegov raskalašan stil života doveo je do toga da mu se život otrgne kontroli, što je dovelo do toga da oboli od side, a zatim i umre od njenih posledica.

          U ulozi Fredija Merkjurija našao se Rami Malek, koji je dobio i Oskara za ovu ulogu.

  1. I, Tonya (2017.)

      U ovom ostvarenju imamo priliku da vidimo jednu od najslavnijih američkih klizačica, Tonju Harding, vlasnicu dve zlatne olimpijske medalje, od njenog početka, pa do skandala, i na kraju zabrane da se ikada više profesionalno bavi klizanjem. Za Tonju, problemi eskaliraju kada joj se u život vrati bivši muž. Ulogu Tonje tumači Margot Robi, koja je i jedan od producenata filma.

  1. Frida (2002.)

Biografski film o meksičkoj slikarki Fridi Kalo, koja je svoj bol i turbulentni život kanalisala u jedinstvene radove. Prati njenu vezu i život koji je delila sa Dijegom Riverom, kada je mladi par dominirao svetom umetnosti. Od dugotrajnog i složenog odnosa sa svojim mentorom i mužem, preko kontroverzne afere sa Lavom Trockim, pa do provokativnih romantičnih veza sa ženama, Frida Kalo se hrabro i bez kompromisa probijala kroz život. Bila je revolucionarna za svoje vreme, kako na političkom i umetničkom, tako i na privatnom planu. Fridu u filmu glumi Selma Hajek.

  1. A beautiful mind (2001.)

Radnja prati život Džona Neša, matematičara, koji počinje njegovim uspesima na fakultetu i nastavlja se visoko zapaženim naučnim radom, ali i onaj tajni, u kojem noćima radi za tajne službe vlade SAD, dešifrujući tajne sovjetske  poruke u američkoj štampi. Takođe, imamo i prilike da vidimo psihičke probleme sa kojima se Neš susreo tokom svog života, halucinacije koje su vešto prikazane u filmu. Neša je maestralno odigrao Rasel Krou, koji je bio i nominovan za Oskara.

  1. Erin Brokovich (2000)

Samohrana majka Erin, nakon što je izgubila sudski spor sa mega-korporacijom, zapošljava se kod svog advokata kao recepcionerka. Erin otkriva da u malom mestu Hinkley velika korporacija „Pacific Gas & Electric” pokušava prikriti ekološku katastrofu u kojoj su  kontaminirani izvori pitke vode, što je na kraju dovelo do brojnih bolesti lokalnog stanovništva. Erin polako stiče poverenje ljudi i kreće u borbu sa velikom firmom. Erin Brokovich tumači američka ljubimica Džulija Roberts.

Pripremila: Sanja Mitrović

Izvor: rts.rs

Foto: imbd.com