Baštovanstvo za početnike

, AKTUELNO

Udruženje ,,Ekonaut’’ se već 5 godina kroz različite projekte bavi urbanim baštovanstvom.  Ovog meseca su pokrenuli kampanju ,,Inicijativa za gradske baštenske zajednice’’, gde se zajedno sa građanima trude da pretvore različite prostore u zajedničke bašte.

U Beogradu, poznatnom po velikim zagađenjima i malom procentu zelenih površina (13-15%, dok  je standard Evropske unije 30-35%), počeo je projekat kako bi se izgradile zvanične gradske bašte.


Akcenat je stavljen na zvanične podatke, jer je prema nekim istraživanjima 100 hektara prostora koriste građani već dugi niz godina za svoje nelegalne bašte i vrtove.

Sam proces legalizacije u Srbiji još uvek nije uveden, ali se radi na tome da u narednim godinama postane vrsta komunalne usluge, kao što je slučaj u državama EU ili u azijskim zemljama.

Glavni cilj celog projekta je mapiranje prostora za baštenske zajednice u Beogradu.

Prvi segment – ,,Znaš li prostor za zajedničku baštu u Beogradu?’’ – predstavlja poziv zainteresovanih da prijave: lokacije na teritoriji grada, placeve na periferiji ili napuštena industrijska mesta, koji bi potencijalno mogli da postanu bilo kakve zelene površine. Svi predlozi se mogu slati preko društvenih mreža ili sajta ekonaut.org.

Drugi segment je saradnja sa Arhitektonskim fakultetom. Stručnjaci i pejzažne arhitekte pokušavaju da u planiranje izgradnji ili rekonstrukcija integrišu nove parkove, drvorede, gradske bašte…

U okviru projekta, počela je i edukacija polaznika koja se sprovodi kroz predavanja, pa nakon sticanja potrebnog znanja i radionica.

Prvo predavanje ,,Organski/jesenji vrt’’ održao je pejzažni arhitekta Vladimir Milutinović 13. oktobra. Prisutni su mogli da čuju o jesenjim povrtaskim kulturama, malim trikovima u bašti i kako dobiti povrće ranije. Radionica vezana za ovu temu je organizovana uživo 23.oktobra. Osim toga polaznici su mogli da rade na sopstevnom planu za sadnju ove jeseni, dok će imati priliku da pokrenu svoju baštu.

Tokom novembra će se odvijati predavanje 3.novembra, i radionica 13. novembra. Pejzažni arhitekta Marija Nikolić će preko zoom aplikacije pružiti osnovne informacije o ukrasnim, pejzažnim vrtovima u jesen. Zatim sledi radionica, tokom koje će polaznici moći da sami isprojektuju jedan mali vrt, u kojem će izabrati svoje biljne vrste. Važan je takođe i položaj njihove bašte – da li je strana sunčana ili senovita, da li je ta zemlja otvorena ili je u je u pitanju kontejner, da li je lokacija blizu, te može da se posećuje svaki dan ili je udaljena, pa je poseta ograničena na par dana. O svemu ovome će moći da se diskutuje. U sklopu ove radionice biće organizovana poseta urbanoj bašti Nova Iskra (Savamala), koju ,,Ekonaut’’ koristi za demonstraciju i dodatnu edukaciju.


Građane koji nemaju prliku za ovu edukaciju ,,Ekonaut’’ želi da postakne da što više razmišljaju na ovu temu, a urbaniste i gradske vlasti da šire zelenu infrastrukturu, jer imamo višestruku korist od biljaka: upijanje vode i toplote, proizvodnja kiseonika, samim tim i prečišćavanje vazduha. Gajenje povrća i začina u svojim uslovima omogućava ishranu na najzdraviji mogući način.

Povrtarstvom možemo da doprinesemo i opstanku biljaka, kao i insekata koji izumiru, a mi toga nismo ni svesni. Jedan od najčešćih primera za to su pčele, bez kojih bi svet izgledao potpuno drugačije, ali u negativnom smislu.

Pored toga, znamo da biljke pružaju antistresno dejstvo i aromaterapiju na ljude, tako da možemo izađemo iz zatvorenog prostora i u gradskim uslovima uživamo u čarima prirode.





Autor: Sara Nikolić
Izvor: ekonaut.org
Foto-izvor: Google