Osmi međunarodni festival saksofona ,,Belgrade SAXperience”

, AKTUELNO, KULTURA

Osmi međunarodni festival saksofona ,,Belgrade SAXperience” počeće 28. septembra i trajaće do 1.oktobra u Beogradu. Ovogodišnji program upotpuniće 3 premijerne kompozicije, od kojih su dve za saksofon, a treća za glas i elektoniku. Autori ovih numera su: Aleksandar Sedlar, Svetlana Savić i Tatjana Milošević.

Prethodnih 7 godina, u dosadašnjem repertoaru je 20 kompozicija doživelo premijeru. Malo dela je izvorno snimljeno, velika većina je posebno naručena za umetnike i njihove muzičke grupe . Pored toga, postoje prevođenja i prilagođavanja nekih dela za saksofon, koja su prvenstveno bila namenjena za violinu, violu ili violončelo.

Festival će 28. septembra otvoriti Avido duo iz Austrije otvoriće svojim koncertom u atrijumu Narodnog muzeja.

Druge večeri u Svečanoj sali Skupštine Grada nastupiće najpoznatiji francuski kvartet saksofona Morphing Saxophone Quartet iz Pariza. Ova muzička grupa imaće promociju proizvođača saksofona Selmer, koja će privući pažnju mladih umetnika, pogotovu kada zbog trenutne situacije nemaju mnogo prilika za naručivanja instrumenata iz inostranstva.

Sledeće večeri u Ustanovi kulture Parobrod se očekuje nastup mecosoprana Ane Radovanović i saksofoniste Milana Savića, koji su članovi grupe Duo Vibrance. Ovakav duo za saksofon i glas je jedinstven u Srbiji, a osnovan pre samo dve godine.

Zatvaranje programa će se odvijati na Dorćol Platz-u. Tokom poslednje, odnosno četvrte po redu večeri, publika će imati priliku da sluša italijanskog saksofonistu Damiana Grandessa. On će izvesti premijerno svoj muzički projekat Grandessocera – Electric Propaganda, u kome će kombinovati saksofon, elektroniku i video zapis. Nakon koncerta u Beogradu, ovaj umetnik će nastaviti promovisanje svog projekta i po ostalim gradovima Srbije.

Osim njega, Duo Vibrance takođe kreće na turneju po Srbiji odmah nakon završetka festivala. Prva stanica već 2. oktobra je Leskovac, nakon njega slede: Pirot, Smederevo, Sombor, Vršac

Ova turneja će biti i edukativnog tipa, jer će deca sledećeg dana nakon svakog koncerta moći da priustvuju radionicama i kursevima. Pored toga, postoje zimska (na Zlatiboru) i letnja škola (od ove godine na Srebrnom jezeru) saksofona.

Ceo ovaj projekat je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije, Italijanski institut za kulturu u Beogradu, Austrijski kulturni forum i SOKOJ.

Kao i svake godine, cilj cele manifestacije i turneje su popularizacija i promovisanje saksofona. U tu svrhu, organizatori se trude da dovedu kako inostrane, tako i naše najuspešnije umetnike.

Ulaz na sve koncerte je besplatan, međutim, zbog ograničenog broja mesta, potrebno ih je pre toga prvo rezervisati.

Autor: Sara Nikolić

Izvor: https://belgradesaxperience.com/

Foto izvor: google.com