Nikola Jokić – prvi kandidat za MVP

, ZDRAVLJE I SPORT

Nikola Jokić je srpski košarkaš, rođen 19. februara 1995. godine u Somboru. Profesionalnu karijeru je započeo u Košarkaškom klubu Mega Vizura 2012. godine. Od 2015. igra za američki klub Denver nagets.

Još kao dete, Jokić je pokazivao ogroman talenat za košarku, a ovim sportom je počeo da se bavi na predlog svog oca.  Iako tada nije pokazivao preterano veliko interesovanje za košarku, ubrzo je i sam uvideo svoje sposobnosti, postepeno se sve više posvećujući košarkaškoj karijeri. U to vreme verovatno nije ni mogao da sluti da će se jednog dana naći na prvoj poziciji MVP liste kandidata.

Tokom poslednjih nekoliko godina, Jokić je značajno napredovao pred očima brojne svetske i domaće publike. Međutim, on je ujedno i jedan od najpotcenjenijih NBA igrača, naročito od strane medija. Neretko dolazi do javne polemike o Jokićevim kilogramima i „nestereotipičnom“ izgledu sportiste. Upravo zbog tih kilograma, u Srbiji nije bio prepoznat kao jedan od 100 najboljih mladih igrača, sve do trenutka kada je njegovu igru u juniorskom klubu Vojvodina uočio Miško Ražnatović. Nakon toga, Jokić je zaigrao u klubu Mega Vizura, ubrzo postavši jedan od najboljih mladih igrača.

Jokić je, pored neverovatne igre, poznat i po svojoj harizmi i opuštenosti. Upravo ovakve osobine su dovele do toga da mnogima ne bude jasno kako je neko toliko flegmatičan  i neopterećen postao svetski košarkaš. Međutim, Jokić kao da poseduje neku magiju – gde god da se nađe, on izmamljuje osmehe, ali istovremeno i divljenje. Iako je karijeru započeo poprilično neozbiljno, a ni kasnije se nije preterano uozbiljio, uvek je pokazivao izvanredan talenat i kvalitet igre. Jokić je danas jedan od najboljih napadača NBA lige. Često se govori da on ima oči i na potiljku, i to zbog svog neverovatnog perifernog vida, mogućnosti da u sekundi sagleda položaj svih igrača na terenu i odluči koji je njegov sledeći korak, kao i zbog, već svima poznatih, savršenih dodavanja.

Kao što je već rečeno, Jokić od 2015. godine igra za Denver nagetse, na poziciji centra. U napadu je apsolutno nezaustavljiv. Pored svoje snage i visine, on koristi i različite taktike, pomoću kojih naizgled lako zavarava protivnike i asistira svojim saigračima, ili sam postiže pogodak. U svojoj, za sada poslednjoj – šestoj sezoni, ovaj srpski igrač ima u proseku 26,2 poena na 67,7% šuteva iz igre, 40,9% šuteva za tri poena, 11 skokova i 8,7 asistencija. Po broju tripl-dablova (15) zauzima drugo mesto u ligi, odmah iza Rasela Vestbruka.

Slobodno možemo zaključiti da je Jokić dokaz da stereotipi ne treba da postoje i da od njih ništa ne zavisi. Uprkos tome što su mu mediji zamerali izgled netipičan za sportistu, on nikada nije želeo da se bavi prozivkama i ostalim pretpostavkama. Tako nije pokazao ni preterano interesovanje za polemiku koja se vodi u svetskim medijima, o tome da li Jokić zaslužuje mesto MVP-a ili ne. Navikli smo da on svoj kvalitet pokazuje delima, a ne rečima, pa mirno očekujemo ishod MVP izbora, čiji će pobednik biti proglašen najverovatnije krajem juna. Osim Jokića, koji se trenutno nalazi na prvom mestu liste MVP kandidata, sledeća četiri mesta zauzimaju: Džoel Embid, Janis Antetokounmpo, Kris Pol i Luka Dončić. Interesantna je i činjenica da će Jokić, ukoliko ostane na prvom mestu, biti prvi MVP koji igra na poziciji centra, još od Šekila O’Nila 2000. godine. Do konačnog proglašenja nam ostaje samo da podržavamo mladog Jokića i nastavimo da pratimo njegove buduće uspehe.

Pročitajte i: Šta nam donosi finale regionalne košarkaške lige?

Pripremila: Anastasija Mitrović

Izvori: blicsport.rs, b92.net, nba.com

Foto-izvor: Getty Images