Sve što treba da znate o NFT tokenima

Blockhain tehnologija napredovala je velikom brzinom, uvodeći normalizujuću monokutlturnu formu proizvodnje ili onu koja teži potpuno novim trednovima kako digitalne, tako i onlajn kupovine – kao što su, npr. kriptovalute preplavile planetu.

Polako, zastani i razmisli o novom trendu koji se pojavljuje u svetu – o NFT tokenima.
Naravno, sve svoje svakodnevne proizvode i usluge nastavićete da plaćate novcem ili platnim karticama. Međutim, činjenica je da će vam kriptovalute ponuditi jednu sasvim novu platnu vrednost, ali i mogućnost razmene dobara (ja tebi – ti meni). 

Šta je, u stvari, NFT?

NFT nije nastao pre nekoliko meseci. Postoji od 2016. godine, ali svoju popularnost dobija godinu dana kasnije i to zahvaljujući kripto mačkama koje su grafički nacrtane na blockhainu, a vrednost ovog NFT-ja iznosila je oko milion evra


Tokeni tako predstavljaju jedinicu podataka, odnosno digitalnu datoteku koja je zasnovana na blockhainu. Jednom kada otpremite NFT, on će trajno postojati na blockhainu, sve dok je i sam sistem u funkciji. Jako bitna stvar kod NFT sistema: Poželjno je da u potpunosti zaštite svoju intelektualnu svojinu.

Šta je važno za digitalne umetnike?

Veoma važna stvar za sve digitalne umetnike je da registruju svoja autorska prava, kako bi – ukoliko dođe do falsifikovanja – mogli da preduzmu zakonske mere. 


Koji je najzanimljiviji primer na tržištu NFT tokena?


Sada, kada ste malo bolje upoznati sa NFT tokenima, vreme je da se osvrnemo na neke od najvrednijih tokena koje su prodavale čak i poznate ličnosti. 

Crypto.io je jedan od najboljih primera. On pruža pregled umetničkih dela, izraženih kroz proces tokenizacije. Cene pojedinih grafika ili animacija mogu dostići i do 34 000 euthrema, za koje bismo dobili (kada bismo ih konvertovali u dolare) neverovatnih 69 miliona.


Kada govorimo o umetnicima, Beeple je jedan od najzanimljivijih. Vrednost njegovih dela procenjuje se na neverovatnih 113 miliona dolara. Do sada je prodao 840 autorskih radova. 

Zanimljivosti o svetskim zvezdama i NFT-ju


O tome da NFT postaje sve traženiji i u svetu govori nam i događaj iz 2019. godine, kada je NBA liga zbacila Top Shots (kratke video snimke u rells formatu), koji su putem blockhaina generisani na oko 230 miliona dolara. Klip svetskih košrkaša Lebrona Džejmsa i Zijons Viliamsona imao je vrednost od neverovatnih 200 000 dolara.

Poznati američki muzičar 3LAU prodao je svoj prvi kripto album putem licitacije koja je trajala 24 sata i to za 11 miliona dolara.

Jutjuber Logan Pol je još jedna u nizu svetskih zvezda koja je prodala svoj NFT – tačnije  grafičku verziju poznatih Pokemona za 5 miliona dolara.


Sada, kada smo utvrdili da je ovo još uvek igra za bogate i za one koji se dobro razumeju u trgovinu kriptovalutama, za sam kraj želimo da kažemo da ćemo nastaviti da pratimo trendove koji polako osvajaju svet.

Pripremio: Lazar Smilić

Izvor: https://www.netokracija.rs/sta-je-to-nft-token-183447

Foto izvor: cryptopotato.com