Onigiri: Japanska tradicionalna hrana od sada i za astronaute

, AKTUELNO

Onigiri je najpoznatija hrana u Japanu. Vrlo često Japanci ga sami prave kod kuće jer je veoma jednostavan za pripremu, ali ga možete naći i u prodavnicama po ceni od oko 150 jena (140 dinara) i možete ga poslužiti kao doručak.

Reč „onigiri” u prevodu znači oblikovanje pirinča rukom. Prepoznatljiv je po svom trouglastom ili loptastom obliku i može se puniti raznim nadevima kao što su tuna i majonez, ikra od ribe, piletina, losos itd.

Priprema jela je vrlo jednostavna: skuva se pirinač u koji se doda malo susama i začina furikake (mešavina prepečenog susama, nori algi, soli i šećera), potom se u sredinu stavi nadev po želji, a na kraju se smesa oblikuje i umota u papir nori alge.

Ono što je posebno zanimljivo u vezi sa ovim jelom jeste činjenica da su Japanci uspeli da naprave svemirski onigiri, koji mogu da konzumiraju i astronauti. Kompanija Onishi Foods i Japanska svemirska agencija (JAXA) zaslužni su za ovaj izum. Na sreću, ovo jelo se prodaje i na Zemlji, pa je reporter Masanuki Sunakoma slučajno naleteo na svemirski onigiri u blizini metro stanice i odmah je kupio da ga isproba.

Svemirski onigiri se pravi od posebnog alfa pirinča koji se može kuvati i sa toplom i sa hladnom vodom. Proces za pripremu ima četiri etape. Prvo se otvori kesa i izvadi malo pakovanje koje čuva svežinu hrane. Nakon toga neophodno je kesu napuniti vodom do naznačene linije i ostaviti da je pirinač upije. Kao što smo rekli, za svemirski onigiri može se koristiti i topla i hladna voda. Međutim, ukoliko se odlučite za hladnu vodu, moraćete da sačekate oko sat vremena kako bi pirinač upio neophodnu količinu vode, dok sa toplom vodom proces traje svega 15 minuta. Kada sipate vodu u kesu, veoma je važno promućkati je nekoliko puta.

Pročitajte i: Stvari koje bih volela da sam znala kao početnik u fitnesu

Posle sat vremena Masanuki je otvorio kesu i video da je pirinač potpuno skuvan. Kesa je napravljena tako da se pirinač oblikuje u trougao bez nepotrebnog prljanja ruku. Kada je otvorio kesu, video se lep komad pirinča sa tragovima sušenih ljuspica od lososa. Naravno, ukus nije isti kao kod sveže napravljenog onigirija, ali je prilično dobar uzimajući u obzir da može da se jede i u svemiru.

Što se cene tiče svemirski onigiri je malo skuplji od običnog – košta oko 378 jena (350 dinara), ali je ovo jedinstvena prilika da se proba hrana koja se konzumira u svemiru.

Pripremila: Miljana Nikolić

Izvor: soranews24.com, tadaimajp.com

Foto izvor: soranews