Šest srpskih filmova i dve manjinske koprodukcije na 49. FEST-u

, KULTURA

Na predstojećem 49. Međunarodnom filmskom festivalu – FEST, koji će se održati od 7. do 16. maja 2021. na nekoliko lokacija u Beogradu, premijerno u Srbiji biće prikazano šest domaćih dugometražnih filmova i dve manjinske srpske koprodukcije. U glavnom takmičarskom programu publika će moći da vidi filmove „OazaIvana Ikića, „Živ ČovekOlega Novkovića i „LihvarNemanje Ćeranića. U selekciji „Fest fokus“ biće prikazano ostvarenje „Prolećna pesmaNatalije Avramović i dokumentarno-animirani film „Prizori iz života džukcaTanje Brzaković, dok će dokumentarni film „Kreka: Lovac na snoveSlobodana Ivetića, o čuvenom scenografu Miljenu Kljakoviću Kreki, biti prikazan na svečanom zatvaranju festivala. 

Ovogodišnji program FEST-a predstaviće više od 70 premijernih filmova najnovije svetske kinematografije u 7 programskih celina.

Oaza


Film „Oaza“ reditelja i scenariste Ivana Ikića premijerno je prikazan prošle godine na prestižnom Venecijanskom filmskom festivalu, gde je osvojio nagradu za Najbolji evropski film u sekciji Dani autora, koju dodeljuje mreža Europa Cinemas. Radnja prati tri osobe u instituciji za mlade sa posebnim potrebama. Marija se ubrzo sprijatelji sa podjednako neustrašivom devojkom Draganom, a kada postane jasno da su obe zaljubljene u povučenog mladića Roberta, njihov odnos biva ugrožen i postepeno prerasta u opasnu igru žmurke sa ciljem da se on osvoji. U glavnim ulogama su: Marijana Novakov, Tijana Marković, Valentino Zenuni, Milica Đinđić, Saša Strugar, Maruša Majer, Goran Bogdan.

Živ čovek


Živ čovek“ je novi film cenjenog reditelja Olega Novkovića, za koji je scenario napisala Milena Marković. Radnja prati nekadašnjeg člana kultnog benda „Sinovi” Igora Đelića-Đelu, koji živi sa ženom Sunčicom, sa kojom ima dosta problema, ali i mnogo godina provedenih zajedno. U haosu svakodnevnice, usled jednog ženinog uznemirujućeg priznanja i novosti koje mu priređuje ćerka tinejdžerka, on shvata da želi da promeni svoj život. Odlučuje da počne sve ispočetka, a možda i pokuša da ispravi neke greške iz prošlosti. Međutim, nižu se nepredviđeni događaji koji ga odvode u drugom pravcu. Uloge tumače: Nikola Đuričko, Nada Šargin, Bojan Žirović, Jana Bjelica, Filip Hajduković, Iva Milanović, Tanja Bošković, Branko Cvejić… 

Lihvar


Film „LihvarNemanje Ćeranića, po scenariju Strahinje Madžarevića, bavi se jednim danom u životu zelenaša u malom gradu u Srbiji, kome se život okreće naglavačke zbog gluposti u trenutku kada je bio na korak do sna. Kada je vratio dug kriminalcu koji mu je pomogao da uđe u posao i kada je naplatio sve glavnice od svojih dužnika, Mundir misli da počinje novo poglavlje u njegovom životu. Ali, jedna nesmotrenost, usled stresa koji je poremetio njegov dijabetes, mnogo ga košta. U glavnim ulogama su Dušan Petković, Strahinja Blažić, Zlatan Vidović, Jovo Maksić, Branko Vidaković, itd.

Prolećna pesma


Film „Prolećna pesma“ biće prikazan u selekciji Fest Fokus. Rediteljka ovog ostvarenja je Natalija Avramović, koja je pisala i scenario zajedno sa Ljubinkom Stojanović. Glavni lik u filmu je mlada rediteljka Petra, samohrana majka, koja pokušava da normalizuje svoj život posle razvoda. Sprema se da snimi film o pesnikinji Desanki Maksimović. Očeva smrt uzburka u njoj osećanja kojih nije bila svesna. Biva pozvana na proslavu 15 godina mature u rodnom gradu, a i njena najbolja prijateljica se venčava na Adi Bojani. Pošto se veže za Vuka, njen život postaje emocionalno-seksualni rolerkoster. Uloge tumače: Mihaela Stamenković, Ivan Đorđević Džudi, Đorđe Đoković, Milan Kolak, Svetozar Cvetković, Danica Maksimović, i drugi.

Prizori iz života džukca


Dokumentarno-animirano ostvarenje „Prizori iz života džukca“ rediteljke i scenaristkinje Tanje Brzaković biće prikazan u istoj selekciji, a film kroz sedam prizora prati život i sudbine pasa lutalica sa margine našeg društva, navodeći nas da preispitamo odnos prema njima. Kombinacijom dokumentarnog materijala, animacije i glumačke interpretacije misli naših junaka, upoznajemo živote između razočarenja i nade, sasvim slične našim. Za animaciju je bio zadužen Vuk Palibrk, a glasove junacima su dali Jelena Bosanac, Anica Dobra, Momčilo Bajagić Bajaga, Mirjana Karanović, i drugi. 

Kreka: Lovac na snove


Dokumentarni film ,,Kreka: Lovac na snove’’ prati karijeru poznatog filmskog scenografa Miljena Kljakovića Kreke,  koji je dao neprocenjiv doprinos domaćem i svetskom filmskom stvaralaštvu. Svojom pričom, uz do sad neobjavljene materijale iz lične arhive i razgovore sa najeminentnijim autorima sedme umetnosti, glumcem Džonijem Depom, rediteljem Berijem Levinsoom, direktorom fotografije Vitorijom Storarom, rediteljem Madžidom Madžidijem, scenaristom Brajanom Helgelandom i mnogim drugim, otkriva neuhvatljive trenutke skrivene iza filmske kamere. 

U glavnom takmičarskom programu FEST-a naći će se i dve manjinske srpske koprodukcije. Film „Zastoj“ reditelja Vinka Möderndorfera (Slovenija, Srbija, Severna Makedonija), koji će imati svetsku premijeru na FEST-u, prati dva bračna para iz različitih društvenih slojeva, koji na prvi pogled nemaju ništa zajedničko. Nesreća i tragični događaj spajaju ih sudbonosno u jednoj noći i najverovatnije povežu do kraja života. U središtu radnje filma „Potencijalni kandidatErcana Kesala (Turska, Srbija) je Kemal, koji priprema svečanu večeru nadajući se da će ga na njoj predsednik partije proglasiti kandidatom za gradonačelnika.

Film “Potencijalni kandidat

Festival se ove godine održava pod sloganom „Povratak u budućnost“ sa namerom da kao najveća i nadaleko poznata filmska manifestacija u zemlji i regionu, doprinese ponovnom oživljavanju bioskopskih platna i povratku filmske publike u bioskope.

Međunarodni filmski festival – FEST će ove godine biti održan uz poštovanje svih mera Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19. Organizacioni tim festivala kao prioritet ističe zdravlje i bezbednost publike, gostiju i festivalskog tima.

Informacije o prodaji karata za 49. Međunarodni filmski festival – FEST biće naknadno objavljene.






Izvor: FEST