ŽENE U SPORTU – RAVNOPRAVNE ILI NE?

, ZDRAVLJE I SPORT

Uprkos sve većoj jednakosti između muških i ženskih takmičara, i dalje postoje ogromne razlike u muškim i ženskim sportovima – od rekreativnog pa sve do vrhunskog nivoa. Koliko god da su uspešne, nekako se čini da sportistkinje Srbije nikada neće imati podjednak tretman u našoj zemlji kao njihove kolege, sportisti.

Mnogi će se zapitati da li je ovo problem izraženog patrijarhata u gotovo svim sferama našeg društva ili možda duboko ukorenjenih predrasuda sa kojima se nosi gotovo svaka žena današnjice. Naravno, ovo se ne odnosi samo na Srbiju i Balkan, već na ceo svet.

Istraživanja pokazuju da su žene u Srbiji daleko manje zastupljenje u sportu nego muškarci. Ipak, činjenica da je sve više dama zbog kojih gledaoci ispred malih ekrana ostaju budni do kasno u noć i iz dana u dan prate njihove izlaske na borilišta, svedoči da se situacija menja.

Najbolji dokaz za to jesu dame, koje i pored teških uslova u kojima treniraju, uspevaju da ostanu na vrhu liste sportova kojima se bave. Naravno, ne bi trebalo zaboraviti ni one koje su u svojim ranijim godinama nosile titulu „naj”. Kada je reč o ženama u sportu, često se citira izjava bokserskog asa, Muhameda Alija:

„Ako Vas žena pobeđuje u tenisu, promenite sport. Ako vas žena pobeđuje u boksu, promenite ženuˮ.

Pročitajte i: Zašto je važno baviti se sportom?

Ovo su samo neke od naših najpoznatijih i najuspešnijih sportistkinja svih vremena:

  1. VERA NIKOLIĆ – najbolja atletičarka Jugoslavije svih vremena
  2. JASNA ŠEKARIĆ  – strelac milenijuma
  3. OLIVERA JEVTIĆ  – najpoznatija Užičanka
  4. JELENA JANKOVIĆ  – tajfun u belom
  5. TANJA PETROVIĆ  – pravnica sa crnim pojasom
  6. NAĐA HIGL – heroina iz Pančeva
  7. ANA IVANOVIĆ – najlepša teniserka
  8. ANJA SPASOJEVIĆ – plaši protivničke trenere
  9. IVANA ŠPANOVIĆ – njeno vreme tek dolazi
  10. TATJANA JELAČA – rekordom do evropskog zlata

Sa druge strane, u Velikoj Britaniji razlike između polova počinju već sa oko deset godina. Do uzrasta od petnaest godina, samo polovina devojčica u odnosu na dečake aktivno se bavi fizičkim aktivnostima.

U društvu u kakvom živimo danas, sve je manje onih koji su dovoljno fizički aktivni da spoznaju blagodeti koje redovna fizička aktivnost ima po zdravlje. To nam zapravo govori da su žene generalno izložene većem riziku od raznih opasnih bolesti. Poražavajuća činjenica jeste da, iako na svetu i kod nas postoji veliki broj neverovatnih spotistkinja, njima se daje jako malo medijske pažnje.

Iako je i dalje dalek put ka postizanju jednakih mogućnosti za bavljenje sportom za sve, zabeleženi su pozitivni koraci u tom smeru širom sveta.

U Egiptu je pokrenut „Ishraqˮ program, sa ciljem da razvije veštine devojaka, poveća njihovo samopouzdanje, kao i da poveća njihova očekivanja u budućnosti.

U Avganistanu, projekat „Sport za ženeˮ nudi obrazovne i sportske aktivnosti za do 10.000 žena. Nadamo se da će to omogućiti da sve više žena razbiju okove i teže vrhunskim sportskim dostignućima.

Pripremila: Milica Živaljević

Izvori: novakdjokovicfoundation.org, danas.rs

Foto-izvor: freepik.com