Novi slučaj prisluškivanja – da li je zakon o zaštiti novinara rešenje?

, AKTUELNO

Državnim organima je za mere prisluškivanja i praćenja potreban nalog suda i u ovoj oblasti zakoni su prilično jasni. Zakonikom o krivičnom postupku propisana je mogućnost suda da na predlog javnog tužioca odredi nadzor i snimanje telefonske komunikacije ili drugih tehničkih sredstava, nadzor elektronske ili druge adrese osumnjičenog i zaplenu pisama i drugih pošiljki. Sve navedeno može se sprovoditi u slučaju da postoje osnovi sumnje da je lice učinilo krivično delo, a na drugi način se ne mogu prikupiti dokazi za krivično gonjenje ili bi to prikupljanje bilo znatno otežano. Takođe, nadzor uz odluku suda dopušten je ukoliko postoje osnovi sumnje da lice priprema krivično delo, a okolnosti ukazuju da se na drugi način krivično delo ne bi moglo otkriti, sprečiti ili dokazati, ili bi to izazvalo nesrazmerne teškoće ili veliku opasnost.

Pročitajte i: Diskriminacija i seksizam u sportskom novinarstvu

Jasno je da je primena ovih odredbi u određenim slučajevima opravdana, ali se, s druge strane, ostavljaju mogućnosti za različite zloupotrebe prilikom prikupljanja podataka, ali i tokom njihove obrade. Upravo zbog toga, Ustav Republike Srbije garantuje tajnost pisama i drugih sredstava komunikacije i propisuje da su odstupanja u pogledu tajnosti komunikacije dozvoljena samo na osnovu odluke suda, na određeno vreme, ako su neophodna radi vođenja krivičnog postupka ili zaštite bezbednosti Republike Srbije, na način predviđen zakonom.

Ovako to zvuči u teoriji, s druge strane, imamo nemali broj primera novinara u Srbiji koji su se žalili da ih neko prisluškuje. Neki od njih pravdu su potražili na sudu, što je uglavnom bilo bezuspešno.

Nedavno smo pričali o francuskim sportskim novinarkama koje su se ujedinile u borbi protiv seksizma i diskriminacije, sada imamo primer italijanskih kolega koji se zalažu za donošenje zakona o zaštiti od prisluškivanja. Bez mnogo muke pronašli smo vezu između tih primera i slučajeva koji su se događali u Srbiji. I to je razlog zbog koga ne treba da se ćuti o ovim dešavanjima. Italijanske kolege zaslužuju našu podršku i uvek će je imati.

Pripremio: Nenad Stanković

Izvor: 021info, otvorenavratapravosudja

Foto izvor: shutterstock, srpskainfo