Stand up: Saznajte ponešto o stand up-u i planirajte jedan ove nedelje

, KULTURA

Kako se ne bismo mnogo bavili prevođenjem i brojnim tumačenjima koja rađa ovaj izraz, pojednostavićemo i reći da stand up jeste kao neka komedija s nogu. Još od sredine 19. veka stand up započinje svoju priču. Prve forme su se javile u Americi, kada su belci odlazili na minstrel predstave, gde su se na okrutan način ismevali poreklo i fizičke osobine Afro-Amerikanaca. No, godine 1966.  reč „stand up“ je prvi put zvanično upotrebljena i zabeležena u Oksfordskom rečniku.

Foto izvor: beograduzivo.rs

 Šta se tu dešava, kakvi su ti događaji? Dešava se zabava, a gde ste videli zabavu u fomalnim i „uštogljenim“ uslovima? Sledi da su ambijent i energija opušteni, odišu „kežual talasima“ i emituju puno zabave!

Na stand up komičarima je veliki zadatak, jer danas je pravi izazov nasmejati ljude, a nezamisliv pojam zasmejavanja mnoštva ljudi. Kako bismo svi imali pravu dimenziju u kojoj se ljudi koji se bave stand up-om nalaze, setimo se da oni sami pišu, režiraju, izvode delo. Od ideje do smeha – jedan čovek, plus nasmejana publika koju ne čine tri prijatelja. Priznaćete, nije lagan posao. Iako verujemo da je zanimljiviji od mnogih.

Na sceni se može naći i više komičara, a važan faktor od koga zavisi uspeh nastupa je publika i moć komičara da “pročita” kada je momenat za pravu reč. Dva su formata nastupa:

  • Hedlajn (engl. headline) što bi značilo uvod, naslov

Ovo bi bio uvodni govor voditelja, domaćina i predstavlja “zagrevanje” publike pred glavni deo nastupa. Onda slede jedan ili dva “srednja”, “odabrana” nastupa koja komičari izvode u trajanju od petnaestak minuta, a zatim nastupa glavni komičar večeri i njegov nastup traje duže.

  • Šoukejs (engl. showcase) što bi bilo izlaganje.

Izlaganje čini nekoliko nastupa izvođača koji su otprilike istog trajanja, a komičari nastupaju uglavnom u manjim objektima, kao sto su klubovi poput “Žonglersa” u Londonu. Moguće je da nastupi budu i u većim dvoranama. U ovom slučaju nastupa nekoliko vrlo poznatih komičara, koji privlače pažnju i interesovanje, pa se stvaraju uslovi i za veće objekte, što nije moguće kada su u pitanju nastupi individualnih komičara. U ovom, kao i u hedlajn formatu može se pojaviti i em-si.

Brojni su manji klubovi u kojima se održavaju tzv. open mik iventi, gde svako može da se popne na binu i nastupi pred publikom. Tako se amaterskim izvođačima stand up-a pruža šansa da se afirmišu, a profesionalcima da se usavrše.

Neki od poznatih stand up komičara su Eddie Murphy, koji je svojim kultnim nastupom “Raw” punio najveće poznate lokacije, zatim odličan komičar, scenarista, režiser, glumac meksičkog porekla Louis C.K. Tu su i legenda američke televizije, čija se zarada u 2018. godini našla na drugom mestu na listi top 10 zarada stand up komičara, a iznosila je $41 milion, Jerry Seinfeld, kao i čovek bez dlake na jeziku – Bill Burr, kralj sarkazma i satire Jim Jeffries, Sarah Silverman – koja se bavi socijalano zapostavljenim, temama o kojima se “ne sme”, Amy Schumer čiji se humor fokusira na mlade danas, naročito žene. Njena zarada u 2018. godini takođe se našla sedma na listi top 10 zarada stand up komičara i bila je $21 miliona.

Srbija ima dobre stand up komičare, koji je vaš omiljeni? Da li vas je situacija sa pandemijom sprečila da posetite neki od nastupa? Inače, nastupi su startovali. Ukoliko želite, posetite neki. U nastavku ostavljamo najave:

  • Petak 18. septembar u 19:30h:

Srđan Dinčić, Ivan Nikolić i Jelena Radanović

STAND UP VEČE @ BEN AKIBA: VEČE IMPROVIZACIJE

Ben Akiba comedy club & bar

  • Subota 19. septembar u 19:30h:

Srđan Dinčić

STAND UP VEČE @ BEN AKIBA: SRĐAN DINČIĆ “TREĆE STANJE”

Ben Akiba comedy club & bar

  • Nedelja 20. septembar u 19:30h:

Nikola Radojlović

STAND UP VEČE @ BEN AKIBA: NIKOLA RADOJLOVIĆ “NE BIH DA MRAČIM”

Ben Akiba comedy club & bar

Prijatnu sedmicu želimo! Osmeh na lice i pravac stand up!

Pročitajte i: Stiže nam Pinokio na velike ekrane!

Priredila: Jelena Luković

Izvori: esquire.rs, sr.wikipedia.org, standup.rs, beogradnocu.com, journal.hr, bizlife.rs

Foto izvor: upload.wikimedia.org