Stiže nam Pinokio na velike ekrane!

, KULTURA

Dečak koji je želeo da bude kao i svi ostali dečaci.

Detinjstvo se pamti. I (u najčešćem broju slučajeva) pamti se kao najbezbrižnije doba svake osobe. Ono što vezujemo za ovaj period jeste pregršt sadržaja koje nas je činilo srećnim i odvojenim od odrasle i ponekad naporne svakodnevice. Dečja kultura se ogledala u fantastičnim bajkama i animiranim filmovima kojih se i do današnjih dana rado prisećamo i prepričavamo međusobno. Još više se radujemo činjenici da su nama omiljene priče konačno dobile svoju ekranizaciju i na bioskopskim platnima. Jedno od njih jeste i ostvarenje Pinokio, italijanskog književnika Karla Kolodija.

Dok smo navikli da sve Diznijeve i Andersenove bajke počinju sa prepoznatljivom rečenicom: “Negde u dalekom kraljevstvu…”, ovde saga počinje sa jednim komadom drveta. I to ne bilo kojim. Priča o ovom toskanskom drvenom lutku je postala jedna od najpoznatijih upravo zbog pouka koje su danas široko rasprostranjene u modernom društvu. Italijanski reditelj Mateo Garone je prepoznao potrebu svih ljubitelja dečjih klasika i tako napravio film vredan pažnje.

Foto izvor: repertoar.rs

Ove godine Pinokio je napunio čak 139 godina, ali će uvek biti dečak koji je želeo da bude kao i svi ostali. Uloga njegovog oca Đepeta pripala je maestralnom Robert Beninjiju, junaku nama omiljenog ostvarenja Život je lep. Pored njega, uloga Pinokia je pripala mladom Federiku Ielapiju, a pridružuju mu se i protagonisti Roko Papaleo i Masimo Čekerini.

O dubljoj problematici koja se provlači kroz celu priču se i do dana-današnjeg diskutuje. Zapravo, celokupna Pinokijeva sudbina predstavlja svojevrsni prikaz izbora, nedoumica i odluka sa kojima se mladi suočavaju tokom odrastanja. Na putu ka njegovom razgraničenju od toga šta je dobro, a šta zlo, Pinokio ima podršku svojih vernih prijatelja – mudre Plave vile i brbljivog Zrikavca

Kartu za potpuni doživljaj ovog ostvarenja možete nabaviti direktno na blagajni vašeg omiljenog bioskopa ili putem njihovog zvaničnog sajta. Film Pinokio će u domaćim bioskopima biti prikazivan od 24. septembra, a verujemo da je nakon višemesečne pauze svima potrebna jedna opuštajuća poseta filmskoj projekciji.

Pročitajte i: Kultni film Čarobnjak iz Oza krije zanimljivosti

Izvor: repertoar.rs

Foto izvor: catania.liveuniversity.it