Zašto je važno čitati?

, KULTURA, LIFESTYLE

Prvo čemu nas uče u školi upravo  je veština čitanja. Kasnije čitanjem knjiga naučimo da čitamo i svet oko sebe. Upravo je ova veština ulaznica za mnoge druge, koje će vas dodatno ispuniti i obogatiti vaše telo i um. Dakle, kada se susretnemo sa pojmom čitanja, shvatamo da je to nešto važno, a kada je nešto važno za nas, postavljamo pitanje zašto. Odgovora je mnogo, a ovo su neki od njih.

 • Čitajući proširujemo svoj vokabular i time poboljšavamo svoje izražavanje. Tako možemo rešiti „problem“ ponavljanja istih reči, jer je to način na koji učimo sinonime. Vrlo je važno kako „zvučimo“, a kada nam je rečnik osiromašen, nepotrebno zaostajemo u napredovanju i šaljemo pogrešan utisak o tome ko smo.
 • Odlično je za vežbanje mozga, tako ostajemo „fit“ u misaonim procesima i lakše učimo, pamtimo. Čitanje je aktivnost koja nam pruža usvajanje novih saznanja i mnoštvo informacija koje uvek mogu zatrebati.
 • Ako spadate u one kojima manjka koncentracije, čitajte. To je način za vežbanje koncentracije, između ostalog. Ujedno i smiruje, opušta  jer je za taj proces potreban i mir.
 • Veliki je broj ljubitelja knjiga, tako da baš čitanje može postati vaš novi hobi koji ćete praktikovati kad god imate vremena, tako da dosada neće biti vaš problem.
 • Kada imate muke sa svakodnevnim obavezama, čitanje je vaš kec u rukavu koji će vam dati elan, inspiraciju, šta vam treba u datom momentu.
 • Čitanjem ćete pomoći sebi i drugima. Suočićete se sa nekim situacijama koje ste pre toga sreli u knjizi i ono što bi vam bilo nepoznato i budilo nesigurnost lakše ćete proći. Zato je dodatni savet da čitate raznolike teme, kako bi bilo više situacija koje možete jednostavnije, rasterećenije da rešite.
 • Čitanje pospešuje lučenje dopamina (to je hormon od koga zavisi kako se osećamo. Nizak nivo dopamina znaci da smo tužni, pod stresom, a visok obrnuto, da smo srećni i dobro raspoloženi) što utiče na stvaranje osećaj zadovoljstva. Knjiga je najjefitiniji lek za stres i smirenje.
 • Kao preventiva od Alchajmerove bolesti, čitanje je savršen izbor.
 • Muči vas nesanica? Čitajte. Na ovaj način možete se rešiti problema sa snom i učiniti svoj san kvalitetnijim.
 • Čitanje je veština koja može biti najbolji drug drugim veštinama, kao što je na primer pisanje. Čitajte i zaoštrite svoje pero, znamo da možete.

Bilo da je leto ili zima, proleće ili jesen, kakav god dan da je. Bilo da ste srećni ili tužni, uznemireni ili u „bedaku“ – čitajte. Istražite sebe, a najbolji način za to je istraživanje priče. Čitanje je veština koja nije rezervisana samo za neke, čitanje spaja. Čitanje je lepota koja vam pokazuje da je konekcija sa svima i svime moguća, da nema granica. Šta danas čitate?

Neke od knjiga koje će vam pomoći u relaksaciji misli i duše čekaju vas u daljem tekstu.

 • Moć sadašnjeg trenutka čiji je autor Ekart Tol je knjiga koja će biti od koristi. Shvatanje sveta, sebe, svrhe i okretanje pozitinosti, osmehu za svaku situaciju je ono što se krije među koricama ove knjige. Prvenstveno ćete se čitanjem ove knjige okrenuti sebi i doći do samospoznaje, nadamo se.
Foto izvor: dereta.rs
 • Najduže putovanje od Nikolasa Sparksa je za okretanje ljubavi, životu i putu koji ih spaja. Sparks će vas provesti kroz zanimljivu priču čiji kraj ne možete sada ni naslutiti.
Foto izvor: amazon.com
 • 100 dana sreće,  Fausto Brici. Naizgled crnilo, alli zapravo puna je sreće. Emocionalni rolerkoster koji pokazuje život. Pročitajte u dahu i budite pod utiskom.
Foto izvor: plezirmagazin.net
 • Nevidljivi zakoni ljubavi, Bert Helinger. Pojmovi poput života i smrti, pa sve do krivice i nevinosti, preko dobra i zla, sudbine su ono sa čime ćete ovde imati prilike da se susretnete. Međutim centar priče, poketač energije i života jeste ljubav. Pročitajte i otkrijte.
Foto izvor: library.foi.hr
 •   Foliranti  je roman Mome Kapora, koji je naš poslednji predlog za danas. Upoznajte opis Beograda sredinom 1960-ih i duhovitog Momu Kapora.
Foto izvor: goodreads.com

Pročitajte i: Koji su to poznati pisci „hvatali krivine“?

Priredila: Jelena Luković

Izvori:

edukacija.rs

jelenamilosevic.com

lifehacker.rs

lolamagazin.com

Foto izvor: freepik.com