TOP 6 “raspevanih filmova” sa zanimljivom tematikom

, KULTURA

Mjuzikl je među današnjom publikom sve popularniji žanr koji je nastao spojem pozorišta, baleta i tradicionalnog pevanja. Osnivanjem institucija poput Brodveja doživljava veliku popularnost, a na holivudsko filmsko platno se preselio krajem tridesetih godina dvadesetog veka. U nastavku teksta saznaćete nešto više o najpopularnijim i višestruko nagrađivanim mjuziklima nastalim iz popularnih američkih studija koji su obeležili 20. vek.

Kosa (1979)

Foto izvor: gkr.hr

Kada pomislite na mjuzikl, sigurno prvo pomislite na „Kosu“. Ovaj film iz 1979. nastao je iz tadašnjeg poznatog pokreta, poznatijem kao ‘hippie’, te je jedan od prvih mjuzikala, koji se značajnije proslavio i nakon kojeg je nastao talas sličnih filmova, odnosno filmova sa mjuzikl tematikom. Takođe, ovaj film ima i svoje adaptacije u vidu predstava koje se godinama unazad igraju širom sveta.

Klod, mladi farmer iz Oklahome, oličenje je patriotizma i vere u Boga. Dolazi u Njujork kako bi se priključio vojsci i otišao u Vijetnam. U Central parku upoznaje grupu hipija koja ga uvodi u svet slobode i droge, i zaljubljuje se u bogatašicu Šilu. Polako ali sigurno, Klod počinje da gubi veru u sve što je do sada smatrao ispravnim.

Sav taj džez (1979)

Foto izvor: imdb.com

Ovo je priča o nadarenom koreografu koga je sopstveni nagon, kako profesionalni, tako i lični, doveo do uništenja. Čuveni brodvejski reditelj i koreograf Bob Fos zasnovao je film na ličnom iskustvu.

Džo Gideon je pozorišni reditelj i koreograf koji pokušava da uskladi rad na najnovijem brodvejskom mjuziklu i montiranje filma koji je završio u Holivudu. U pitanju je klasičan radoholičar koji ne vadi cigaretu iz usta, a pritom doživljava brojne poslovne afere. Bez dnevne doze Vivaldija, kapi za oči, lekova i ljubavnih avantura, ne bi imao dovoljno energije da vodi najveći šou od svih – svoj život. Njegova devojka Kejti, bivša žena Odri i ćerka Mišel pokušavaju da ga vrate s ivice propasti, ali čini se da je prekasno za njegovo iscrpljeno telo i stresom oštećeno srce.

U glavnim ulogama su: Roj Šnajder, Džesika Lang, Liland Palmer i En Rejnking.

Meri Popins (1964)

Foto izvor: tpr.org

Džen i Majkl su dvoje razmažene i privilegovane dece koji žive u raskošnoj kući u Londonu. Njihov otac je bankar koji živi po sopstvenim strogim pravilima u kojima ga deca gotovo ometaju u svakodnevnoj rutini. Majka, sa druge strane, veći deo vremena provodi na raznim dobrotvornim događajima i na taj način zapostavlja decu, baš kao i njen suprug. Ipak, oni su dali oglas u kome traže savršenu dadilju. Sa neba im doslovno pada Meri Popins, dadilja sa čarobnim moćima koja posle mnogo vremena ponovo unosi radost u njihove živote, uspevajući tako da ih čak nauči odgovornosti.

Učenje uz pesmu i zabavu, ali i uz pomoć prijatelja sličnih sposobnosti, oduševiće Majkla i Džejn. Meri uspeva da pomogne i njihovim roditeljima da izgrade kvalitetan odnos sa decom, stvarajući od njih zdravu porodicu.

Ovo ostvarenje u kome je film kombinovan sa animacijom, nominovano je za Oskara u čak 13 kategorija, a osvojio je nagrade za najbolju žensku ulogu, specijalne efekte, montažu, muziku i najbolju originalnu pesmu.

Uloge tumače: Džuli Endrjuz, Dik Van Dajk, Karen Dotris i Dejvid Tomlinson.

Violinista na krovu (1971)

Foto izvor: MojTv.net

Film je snimljen prema istoimenom uspešnom brodvejskom mjuziklu iz 1964, a dobrim delom se snimao i u susednoj Hrvatskoj, odnosno tadašnjoj Jugoslaviji. Uz mnoge nominacije i nagrade osvojio je čak tri Oskara (za kinematografiju, zvuk i originalnu muziku).

Ovo je topla i setna priča koja se odvija u carskoj Rusiji. U njenom fokusu je siromašni jevrejski mlekar Tevje kome su porodične tradicije poljuljane zato što njegove ćerke imaju želju da se udaju po svojoj volji. Uz tradiciju, paralelno je ugrožen i opstanak Jevreja zbog rastućeg antisemitizma i nadolazeće revolucije.

U glavnim ulogama su: Haim Topol, Norma Krejn, Leonard Frej, Moli Pikon, Pol Man.

Čarobnjak iz Oza (1939)

Foto izvor: m.cdm.me

Čarobnjak iz Oza je američki fantastični avaturistički mjuzikl snimljen 1939. u produkciji MGM-a. Scenario su napisali Noel Lengli, Florens Rajerson, Edgar AlanVulf, a zasnovan je na popularnom romanu autora L. FrankaBauma.

Film je bio nominovan za šest Oskara, a osvojio ih je ukupno dva, i to u kategorijama za najbolju originalnu muziku i najbolju originalnu pesmu. Ubrzo je postao klasik u Americi i svetu sa redovnim godišnjim prikazivanjem za Dan zahvalnosti, Božić, ili Uskrs, i verovatno ga je gledalo više ljudi nego bilo koji drugi film tokom decenija. Prema Kongresnoj biblioteci, ovaj mjuzikl je bio najgledaniji film u istoriji.

Doroti i njen pas Toto su uhvaćeni u kovitlac tornada i nekako završavaju u zemlji Oza. Na tom putu ona nailazi na mnoge nezaboravne prijatelje, ali i neprijatelje u svom putovanju da pronađe Čarobnjaka iz Oza, za koga kažu da će joj pomoći da se vrati kući.

U glavnim ulogama su maestralna Džudi Garland, zajedno sa Rejom Bolgerom, Frenkom Morganom, Džekom Hejlijem i Bertom Larom.

Kabare (1972)

Foto izvor: Pinterest

Kabare je filmski mjuzikl iz 1972. u režiji Fosa sa glumačkom ekipom koju čine Liza Mineli, Majkl Jork i Džoel Grej. Radnja filma je smeštena u Berlin u vreme Vajmarske republike, 1931. godine, pre dolaska Hitlera na vlast.

Film je zasnovan na mjuziklu „Cabaret“,  koji je baziran na predstavi „I Am a Camera?“ inspirisanom pričama Kristofera Išervuda. Za razliku od pozorišnog mjuzikla, gde se pesmom izražavaju osećanja, kao i tok same radnje, u filmskoj verziji peva se samo na pozornici i u takozvanom birgartenu. Osim u toj sceni, u čitavom filmu samo dvoje glavnih junaka pevaju.

Film je dobio Zlatni globus za najbolji igrani film – mjuzikl ili komedija, 1973. godine. 1995. film je odabran za čuvanje u ustanovi United States National Film Registry kao „kulturno, istorijski i estetski značajan“. 2006. godine američki filmski institut je uvrstio ovaj film na listu 100 najboljih mjuzikala, sa rednim brojem 5. Naredne godine film se našao na 63. mestu AFI-jeve liste 100 najboljih američkih filmova.

Pročitajte i: Koji su to poznati pisci „hvatali krivine“?

Pripremila: Aleksandra Petković

Izvori: sh.wikipedia.org, bs.m.wikipedia.org,m.cinemax.rs, mojtv.net, mondo.rs,  filmtasticno.blogspot.com

Foto izvor: alittlerunaway.blogspot.com