Najčitanija knjiga u Srbiji i zašto je ne čitati

, KULTURA

Poljska erotska drama ,,365 dana” prošle godine je postala hit na Netfliksu. Prvi deo knjige nedavno je preveden na srpski, a nedugo zatim, Laguna je objavila da je ova drama trenutno najčitanija knjiga u Srbiji. Da li ova knjiga zaslužuje prvo mesto, ili uopšte mesto na vašim policama – pročitajte u nastavku!

Navikli smo da Netfliks prikazuje sadržaj koji nije u potpunosti saglasan sa moralnim načelima –  gde je sada pogrešio? Sudeći po filmskim recenzijama, film je postao popularan samo zbog pornografskog sadržaja. Međutim, film je sporan usled činjenice da romantizuje otmicu i prisilnu ljubavnu vezu. Naime, u samom opisu knjige nalazi se diskutabilan izraz: ,,Masimo će Lauru držati u zarobljeništvu,” zatim: ,,ako u ma kom trenutku bude pokušala da pobegne, on će je pronaći i ubiće joj celu porodicu,” a na filmu smo svedoci ovih scena. Jedan od razloga romantizacije ovog daleko od romantičnog filma jeste zanosni glumac, koji predstavlja sliku savršenog muškarca velikom delu ženske populacije. Nije neuobičajeno da gledaoci idealizuju negativce, ali kada je reč o ovom problematičnom filmu, pa tako i knjizi, romantizacija likova ili glumaca mora da ostane fantazija.

Kritičari su ocenili da je Netfliks propustio da prepozna i naglasi značaj pristanka koji je Blanka Lipinska zanemarila, kao i da postoji mogućnost da je Laurin odnos prema Masimu uzrokovan Stokholmskim sindromom – psihološkim stanjem koje nastaje u situacijama u kojima dolazi do zbližavanja otmičara i talaca.

Gledanjem i čitanjem ovakvog sadržaja pruža se podrška stvaraocima da nastave da promovišu neprimeren sadržaj, otvarajući prostor za njegovu normalizaciju, a svesni smo da kidnapovanje, silovanje i trgovina robljem nisu normalne i prihvatljive pojave.

Kada je reč o uspehu ove drame u Srbiji, na Laguninom Instagram profilu osvanula je sledeća objava:



Da li je knjiga zaslužno na prvom mestu? Većina je saglasna da nije. No, to ne znači da se popularnost ovog ,,dela” ne može iskoristiti u dobre svrhe – podizanjem svesti o nasilju, bilo fizičkom, psihičkom ili seksualnom. Nikada nije na odmet ponoviti da se često zatvaraju oči na nasilje u porodici, u vezi ili među prijateljima. Ukoliko primetite bilo koju vrstu nasilja, prijavite ga!  

Iznenađujuće je da je, i pored problematične tematike koju obrađuje, knjiga ipak naišla na uzbuđenje i pozitivne komentare. Bilo je i komentara koji kritikuju pažnju koju je knjiga dobila, ali u daleko manjem broju.





Zabrinjavajuće je što će, uprkos negativnim filmskim kritikama i velikom broju tužbi od strane žrtava nasilja, biti objavljen nastavak filma, kao i prevod drugog dela knjige.



Laguna i njeni saradnici ne treba da snose krivicu za prodavanje ove trilogije, jer je ipak publika ta koja je tražila da se knjiga nađe na policama. Na vama je da odlučite da li želite da podržavate problematičan sadržaj, a mi vas savetujemo da birate pametno.

Pročitajte i: DIGITALNA (NE)KULTURA

Pripremila: Katarina Mitrović

Izvor: laguna.rs

Foto izvor: laguna.rs, instagram.com