Danica Tomić – prva žena pilot sa naših prostora

, KULTURA

O ženama koje su ostavile trag u istoriji neretko se malo zna. Izostavljaju se, namerno ili slučajno, podaci o njihovom rođenju, životu i nasleđu. Međutim, postoje one čija zanimanja nisu mogla ostati nezapažena, te tako, u moru „muških poslova“, iskoči poneka heroina.

Žene letači tema su o kojoj gotovo da ne postoje podaci, iako su one dale veliki doprinos kako svetskoj, tako i domaćoj avijaciji. Značajni zbornici, biblioteke i arhive skladište mnoštvo imena muških pilota i potiskuju ženska, ali tu i tamo neko ipak naleti na članak objavljen u „Ilustrovanom listu“ 1928. godine, koji kaže da je dozvolu za letenje dobila Danica Tomić.

Pročitajte i: Artemizija Đentileski – pionirka ženske slike

Iako o Danici Tomić ne postoji dovoljno podataka, sigurno je da su njene vazdušne akrobacije i te kako prepoznatljive javnosti, a to je upravo ono što je privuklo novinarsku pažnju. U tom broju „Ilustrovanog lista“, koji je izašao povodom petnaestogodišnjice aerodroma Beograd, našla se slika Danice ispred aviona.

Zapisi govore da je Danica bila supruga vojnog pilota iz Prvog svetskog rata, Miodraga Tomića koji je zadužio naš narod zbog njegovog neprocenjivog udela na Srpskom frontu i to baš na početku Cerske bitke. Svoju veliku ljubav prema letelicama preneo je i na suprugu koja je dobila letačku dozvolu u Vazduhoplovnom centru u Šatou kod Pariza. Zapisi komisije pred kojom je polagala kazuju da je Danica bila najbolja u svojoj klasi. Avionom je upravljala sigurno i hladnokrvno, pa je tako ostalo zabeleženo da je letela nad provalijom dubokom 2.500 metara. Takođe, Danica je bila  prva žena koja je u vazduhu izvodila lupinge – aktobatske figure koje pilot izvodi tako što avionom opisuje zatvorenu kružnu liniju.

Foto: Danica Tomić
Izvor: volimsrbiju.com

O daljem toku njene avijatičarske karijere, kao i životu sa suprugom i smrti poznato je samo to da je major Tomić, kao i većina jugoslovenskih pilota pao u zarobljeništvo tokom Drugog svetskog rata. Veruje se da su  Danica i njen suprug uspeli da se 1933. godine presele u „obećanu zemlju“, Ameriku, i da tamo nastave svoj život. Nakon toga, priča o Danici i njenim avijatičarskim sposobnostima pada u zaborav, a njoj se gubi svaki trag.

Pročitajte i: Znamenite žene Novog Sada- prvi deo

Pripremila: Vanja Velisavljev

Izvor: repertoar.rs