Oskar 2020: Film „Parazit“ nadmašio sva očekivanja

, KULTURA

Ko je odlučio da sinoć prati uživo 92. svečanu dodelu nagrada Američke filmske akademije poznate pod imenom Oskar, morao je da ostane budan do 05:30 časova ujutro kada je ova poslednja statua otišla ekipi filma Parazit za Najbolji film.

Ovo neobično ostvarenje režisera Bong Džun-Hoa, bio je nominovan u još pet kategorija od kojih je uspeo da se izdvoji kao najbolji za Najbolji originalni scenario, Internacionalni film i za Najbolju režiju.

Ovakvom odlukom bili su zadovoljni i svi prisutni koji su svaki izlazak na scenu ovog režisera pozdravljali gromoglasnim aplauzom. On je istakao da je na njega najviše uticao reditelj Martin Skorseze čije je filmove proučavao još na svom začetku, a zatim je odao zahvalnost i poznatom Kventinu Tarantinu koji je ljubitelj njegovih filmova.

Ne samo po broju priznanja koje je ovaj film izglasao, treba istaći i da je jedini južnokorejski film koji je osvojio ovu nagradu i prvi azijski film ikada nagrađen u kategoriji Najbolji originalni scenario.

Film koji će od ove večeri imati tri Oskara je ratni film „1917.“ – za Najbolji mix zvuka, Najbolju fotografiju i Najbolje vizuelne efekte.

Jedan od favorita bio je svakako i „Džoker“ reditelja Tod Filipsa koji je uspeo da se izdvoji jedino u kategoriji Najbolja filmska muzika. Ipak, glavni glumac Hoakin Finiks poneo je titulu najboljeg i svoju nagradu preuzeo je sa suzama u očima. Skromno je izjavio da ne misli da je bolji glumac od ostalih nominovanih, a zatim je održao emotivan govor o nepravdi i diskriminaciji koja vlada među ljudima i istakao da su saosećanje i podrška najbitnija kako za ovaj posao (priznao je da je svestan toga da je težak za saradnju) tako i za čovečanstvo.

Film „Bilo jednom u Holivudu“ Kventina Tarantina, iako nominovan u ukupno  sedam  kategorija, proglašen je jedino za Najbolju scenografiju. Najbolja sporedna muška uloga otišla je u ruke Breda Pita, a njegov partner iz filma Leonardo Dikaprio ove godine ostao je bez ‘zlatnog čike’.

Ostali filmovi koji su se provlačili po kategorijama bili su „Zec Džodžo“ i „Irac“ koji su ostali samo na nominacijama.

Nagrada za Najbolju sporednu žensku ulogu pripala je Lori Dern za ulogu  u filmu „Priča o braku“. Ostale nominovane bile su: Margo Robi (One su bombe), Florens Pju (Male žene), Skarlet Johanson (Zec Džodžo), Keti Bejts (Ričard Džuel) razumljivo,možda i razočarane ali su pokazale sreću zbog svoje koleginice.

Rene Zelveger dobila je svoj drugi Oskar u karijeri, ovoga puta za Glavnu žensku ulogu u kojem je igrala slavnu Džudi Garland, i time bez nagrade ostavila Sintiju Erivo (Herijet), Skarlet Johanson (Priča o braku), Sorše Ronan (Male žene) i Šarliz Teron (One su bombe).

Najbolji animirani film za prošlu godinu je „Priča o igračkama 4“.

Najbolji kostim viđen je u filmu „Male žene“, a šminka i frizura  u „One su bombe“.

Ovako veliki događaj nisu ni ove godine zaobišle kritike. Glavna je bila zbog činjenice da među nominovanima za režiju nije bilo žena, a vrlo je malo bilo i tamnoputih glumaca i glumica koji su dobili priliku da se takmiče za nagrade. Čini se da su voditeljke pokušavale da smire ovakvo nezadovoljstvo time što su isticale značaj svih žena, a onda ponosno najavile da ove godine po prvi put imaju ženskog dirigenta koji je bio deo te večeri.

Pripremila: Jelena Noveski