“Najbolje od mene” čeka na vas

, KULTURA

Knjiga ili film? Izbor je vaš!

Za Nikolasa Sparksa čuli ste sigurno, ako volite ljubavne romane, pa i filmove, jer su neki od redova postali omiljeni minuti uz kokice i vino. On je književnik i scenarista, poreklom iz Amerike (Omaha, Nebraska). Devetnaest fantastičnih romana, a čak za jedanaest postoji urađen film. Možda ste čuli za Poruku u boci, Šetnju za pamćenje, Beležnicu, na primer. Ukoliko niste puno istraživali, sada možete pogledati film ili pročitati knjigu tih naslova, odličan izbor. Leto je savršeno vreme za razonodu i nadokadu propuštenog. a ovo leto, čini se kao nijedno do sada, moli za vedre misli. Istina, nije baš puno radosti u Sparksovim knjigama, ali to je samo na prvi pogled. Čitajte između redova i dopustite da budete inspirisani i tugom, shvatanjem šta imate. Znamo da se često desi da zaboravimo koliko smo srećni. Ne brinite, tu je literatura koja nas vraća sećanju, budi ono što već imamo u sebi, a to su radost, život, zahvalnost i energija. 



Ovoga puta izdvojili smo za vas samo jedan naslov u čiju analizu nećemo dublje ulaziti, bar ne dok i vi ne pogledate, pročitate. Interesantno je kada postoje i film i knjiga, pa vas tim povodom pitamo – šta u tom slučaju prvo birate? 

Najbolje od mene je delo koje će probuditi u vama i osećaj ljubavi, koji je nezaobilazna crta Sparksovih dela i svakako veoma draga čitaocima, ali će vas i rasplakati, pa i rastužiti, dobro „provozati“ i na kraju filma, ako budete doživeli na sličan način kao i mi što smo, bićete srećni. Sada, razlozi koje ćete izvući za taj osećaj sreće prilično su individualna stvar, ali biće ih. Sreća, relaksiranost i osećaj zadovoljstva i zahvalnosti na, naizgled, običnim stvarima, nešto su što je u nama probudilo delo Najbolje od mene, a put koji je neophodno proći svakako nije ravan i dosadan. Ovo je priča o ljubavi dvoje, sada već zrelih ljudi koji imaju neke svoje živote. Da li su ti životi baš onakvi kakvi su se oni nadali da će biti? Nisu, kao što to obično biva. Nepredvidivost životnog puta vodi nas na najrazličitije i najnezamislivije strane, koje nas nekada odvoje od onoga i onih od kojih smo bili ubeđeni da nikad neće. I, kada se to dogodi, znate već, kreće poznata i neželjena priča puna nezadovoljstva, patnje i tuge. Međutim, život nekada neke od zalutalih ukrsti ponovo sa starim putem, ali je tada on već poprimio uticaj vremena i tereta koji su njime prošli i nemoguće je tek tako, bez posledica i problema, samo se uključiti i nastaviti. Deo tog puta dočeka vas širom ispruženih ruku sa osmehom, ali, ako je taj put već proširen i izmenjen, vi imate problem. 

Da li je ovo delo uspelo da isključenom nesrećniku sa puta sudbine vrati sreću? Jeste, ali ne zadugo. Mislimo, zavisi iz kog ugla se posmatra. Trebalo bi sami da pogledate. Duhom svakako da jeste, ali cena nekih sreća i ljubavi ne da nije mala, nego nije ni sama po sebi sreća i ima toliku gorčinu u sebi, koja, suludo, osvaja um onoga ko čita. Zapravo, čitajući ovo delo ili gledajući film, vi niste samo konzument, vi ste deo priče. Onaj čiji se glas ne čuje, ali suza na papiru pravi fleku. Onaj čiji se osmeh ne vidi, ali ostavi tu negde energiju radosti. 



Najbolje od mene probudiće najbolje od vas, a vi samo treba to da dozvolite. Kako? Ne opirite se. Dopustite redovima ove knjige ili minutima filma da vas provedu kroz priču pune najdubljih emocija, a zatim vrate u realnost i shvatanje da ta priča i nije tako nerealna, a da neke vaše realnosti i sreće, usled zaborava, postaju iracionalne. Kažemo, ne brinite, uspećete da ih vratite sebi, da se vratite sebi, da budete najbolja verzija sebe. Knjige i filmovi, u krajnjoj liniji, tome i služe, zar ne? 


Pročitajte i: Knjige koje ćete obožavati da čitate ovog leta


Autor: Jelena Luković
Izvor: sr.wikipedia.org
Foto izvori: hollywoodchicago.com, kupindo.com, bethanyismybae.blogspot.com