Knjige koje ćete obožavati da čitate ovog leta

, KULTURA

Leto samo što nije počelo, a u zavisnosti od toga gde ćete ga provesti, knjiga će vam uvek biti najbolji saputnik. Za vas smo odabrali najzanimljivija nova izdanja domaćih izdavačkih kuća koje ćete obožavati da čitate ovog leta.

  1. Paolo Konjeti – Divlji dečak (Laguna)

Dve novele u jednoj knjizi, dve priče o iskustvima iz života pisca Paola Konjetija. U prvom delu saznaćemo nešto više o detaljima iz njegovog detinjstva, dok se drugi deo knjige bavi doživljajem putovanja na Himalaje u četrdesetim godinama života.

„Sada sam bio na vrhu između dve doline mog života, hodao sam po kamenju koje je puklo od leda i izuzetno mekoj mahovinu koja se stvara na visini od 3000 metara. Sa jedne strane razvođa bila je dolina mog zrelog doba, nebo iznad nje je bilo vedro, toliko plavo da sam imao utisak da to plavetnilo ima i masu i zapreminu. Na drugoj strani, gde je bila dolina mog detinjstva podizali su se oblaci koji su se uvijali i raspinjali pod mojim nogama. Na jednoj strani sam proveo 12 godina, na drugoj poslednje mesece: dve doline koje su izdubile dve reke, i dve reke koje je iznedrila ista planina.“

  1. Filip Metizak – 24 sata u staroj Atini (Laguna)

Od autora knjige „24 sata u starom Rimu“ stiže nam još jedna slikovita priča, ovog puta smeštena u staru Atinu. Upoznaćemo dvadeset četvoro Atinjana i njihove životne priče u vremenskom roku od 24 sata, od robinje, do političara, trgovaca, lekara, a imaćemo priliku i da doznamo šta su svakodnevno radile neke od najvećih istorijskih ličnosti kao što su Sokrat, Platon, Hipokrat, Tukidid, Sofokle kroz posmatranja običnih ljudi.

„Otkrijte tajne grčke gozbe, misterije Atenjanskih posvećenica, kletve koje se bacaju na konkurente i spletke što se pletu između Atine i njenih neprijatelja dok grad lebdi na rubu sudbonosnog rata koji će doneti kraj njenom zlatnom veku.“

  1. Stiven King – Institut (Vulkan)

Još jedan uzbudljivi sci fi horor triler iz pera jednog od najpoznatijih autora današnjice Stivena Kinga stiže na naše tržište. U pitanju je „Institut“, čija se televizijska adaptacija uskoro planira. Ukoliko ste fanovi horor žanra, ili vam je upravo King omiljeni pisac, sigurno ćete sa uzbuđenjem pratiti dešavanja dvanaestogodišnjeg Luka Elisa, iz Minesote, dečaka posebnih moći koje Institut želi da iskoristi u tajne svrhe, bivšeg policajca Tima Džejmsona koji je naizgled samo u prolazu u okolini, ali i ostale dece specijalnih talenata u pokušaju bekstva iz ovog sablasnog mesta. Mnogi kritičari se slažu da je ovo najbolje delo koju je Stiven King napisao.

  1. Met Raf – Lavkraftova zemlja (Čarobna knjiga)

Izdavačka kuća Čarobna knjiga predstavlja nam uzbudljivu priču iz žanra fantastike. Pisac Met Raf nam na nesvakidašnji način prikazuje terore rasizma kroz vreme, predstavlja neobičan

 način pripovedanja magije, moći, nade i slobode, a bavi se članovima jedne crne porodice. Ovu knjigu takođe očekuje televizijska adaptacija u produkciji HBO-a.

Lavkraftova zemlja“ kombinuje sveprožimajući, drevni užas Lavkraftovog univerzuma sa vrlo stvarnim užasom rasnih zakona Amerike Džima Kroua i varnice naprosto lete. Raf predstavlja izuzetan koncept i izuzetno maštovit svet s takvom umetnošću da se ne možete oteti uznemirujućem utisku da je sve to istina.“ – Kristofer Mur, pisac

  1. Džef Lemir – Okrug Eseks (Komiko) 

Trilogija grafičkih novela pod nazivom „Okrug Eseks“ obuhvata višestruko nominovane romane („Priče s farme“, „Priče o duhovima“ i „Seoska bolničarka“) gde autor Džef Lemir odaje počast svojim korenima. On nam grafički prikazuje svekodnevne teme poput porodice, sećanja, tajni, na raskošan, slikovit način predstavljajući nam posledice gorkog sukoba dvojice braće i tužan život medicinske sestre koja se trudi da osim fizičkih, zaceli i emotivne rane nastale obmanom. Ova knjiga će vam se posebno dopasti jer sadrži više od 50 stranica neobjavljenog materijala zajedno sa ilustracijama, skicama i dve nove priče.

Pročitajte i: Noć muzeja 5. septembra

Autor: Aleksandra Petković

Dodatni izvori: laguna.rs, vulkani.rs, delfi.rs

Foto izvor: delfi.rs, vulkani.rs