Ko stoji iza najpoznatije pozadine na svetu?

, IT

Iako su mnogi mislili da je prepoznatljiva Windows XP pozadina, koja se sastoji od zelenih brežuljaka, plavog neba i lepršavih oblaka zapravo kompjuterski generisana scena ili slika koja je odrađena u fotošopu, nisu bili u pravu.

Naime, ovu prepoznatljivu fotografiju pod nazivom “Bliss” uslikao je Čarls O’Rir u januaru 1998. godine i to sasvim slučajno. On se profesionalno bavio fotografijom i više od 25 godina je radio za časopis National Geographic. Od 1978. njegovo interesovanje se usmerava na vinogradarstvo i proizvodnju vina, pa je fotografije na ovu temu snimao širom sveta.

Pejzaž zelene livade, plavog neba i tek nekoliko oblaka nalazi se zapravo u Kaliforniji, u okrugu Napa. Fotografija je zapravo nastala sasvim slučajno, Čarls je išao u posetu devojci kada mu je jedno brdo privuklo pažnju. Odlučio je da siđe s puta i fotografiše taj prizor, koji će kasnije postati najpoznatija kompjuterska pozadina svih vremena.

Pročitajte i: Čemu nas je COVID-19 naučio o biznisu?

Ovaj predeo fotografisao je uz pomoć ručne filmske kamere koja je imala odličnu optiku i pojačane boje, a konačnu fotografiju predao je biblioteci slika kompanije Corbis, koja je u vlasništvu izvršnog direktora Majkrosofta. Kada su softverski inženjeri kompanije tražili podrazumevani čuvar ekrana za novi Windows XP program koji je lansiran 2002. godine, odabrali su sliku  Čarlsa O’Rira i nazvali su je “Bliss”(Blaženstvo).

Ovu najprepoznatljiviju pozadinu videlo je više od milijardu ljudi, a Čarlsu O’Riru isplaćen je jedan od najvećih honorara za autorska prava za jednu fotografiju.

I dalje se ne zna zašto su izabrali baš njegovu fotografiju, ali je činjenica da predstavlja neobično primamljivu sliku zelenog pejzaža koja promoviše osećaj blagostanja kod korisnika računara.

Kasnije je čuveno mesto nastanke fotografije pretvoreno u vinograd, a fotografija koja je uslikana posle više od decenije na istom tom mestu gde je snimljena, pokazuje sasvim drugačiji prizor.

Ukoliko ukucajte koordinate (38.248966, -122.410269)  u Google Maps pretragu videćete kako trenutno izgleda mesto na kom je nastala čuvena fotografija.

Pročitajte i: 9 najboljih freelance sajtova

Pripremila: Tamara Vejin

Izvor: www.amateurphotographer.co.uk

Izvori slika: daily.social, en.wikipedia.org, wall.alphacoders.com