Popularni video žderonja proslavio 40. rođendan

, IT

Kompaniji Bandai Namco 2020. godina verovatno neće biti sinonom za virus koji je obišao celu planetu, već za veliki jubilej i četrdeseti rođendan čuvene, možda još uvek neprevaziđene, Pac-Man igrice.

Iako većina nas zna o kojoj igri je reč, ne bi bilo loše podsetiti se kako je ona nastala i zašto je i danas mnogi smatraju najboljom video-igrom svih vremena. Naime, za nastanak Pac-Man igrice zaslužan je Japanac Toru Ivatani kome je na umu bila igrica koja će zadovoljiti potrebe kako muške, tako i ženske populacije. Takođe, želeo je da svetu predstavi video-igru kojoj fokus neće biti na nasilju, ratovima i mračnim temama, već je tragao za nečim svakodnevnim kao što su hrana i jedenje.

Zanimljivo je istaći da je Ivatani došao na ideju o stvaranju lika Pac-Mana kada je uklonio parče sa pice. Osim Pac-Mana, tvorac je osmislio i duhove raznih boja koji imaju za zadatak da jure glavnog lika i ne dozvole mu da pređe u sledeći nivo. Cilj je da Pac-Man, slatki žderonja, pojede sve tačkice u lavirintu, pritom izbegavajući već pomenute duhove. Igrica je zabavna i prilagođena svim uzrastima.

Prvobitno je trebalo da nosi naziv Puck Man, ali su ga ubrzo promenili kako bi se rimovao i na engleskom jeziku. Britanski list The Guardian je povodom ovog jubileja napravio spisak 40 zanimljivosti o ovoj igrici, a jedna od njih je u vezi sa francuskom uličnom umetnošću gde je jedan umetnik, inspirisan likom Pac-Mana i njegovih duhova, uradio nekoliko mozaičnih dela.

Pročitajte i: Kako da se na najbolji način pripremite za onlajn razgovor za posao?

Ukoliko spadate u grupu ljudi koja još nije zaigrala ovu igricu, savetujem vam da brže bolje uzmete vaše telefone, instalirate je i prepustite se zabavi. S druge strane, za sve vas koji ste fanovi Pac-Mana stiže jedna lepa vest.

Naime, u planu su nove ponude Pac-Man video-igre, između ostalog i Pac-Man live studio. Igrači će imati priliku da samostalno dizajniraju lavirinte i dele ih sa prijateljima onlajn. Radujemo se novim igricama i želimo najpoznatijem video žderonji bar još 40 godina trajanja.

Pripremila: Bojana Petrović

Izvori: theguardian.com, bandainamcoent.eu, wikipedia.org, britannica.com, startit.rs