Kako da se na najbolji način pripremite za onlajn razgovor za posao?

Novonastala situacija povećala je broj intervjua za posaokoji se organizuju onlajn. Koje su njihove specifičnosti i razlike u odnosu na klasične razgovore sa poslodavcima i kako da se adekvatno pripremite? U nastavku možete pogledati nekoliko saveta na tu temu.

Aktuelna pandemija uticala je i na to da se razgovori za posao širom sveta u sve većoj meri obavljaju onlajn putem. Koje mogu biti prednosti ovakve vrste intervjua, iz ugla kandidata?

Onlajn intervjui će vam svakako uštedeti vreme potrebno da dođete na razgovor, možete se i lakše organizovati ukoliko je potrebno da izađete sa posla. Sa potencijalnim poslodavcem možete dogovoriti i fleksibilniji, manje standardan termin razgovora, ukoliko odgovara svima. Nekima od vas će onlajn forma pomoći da budete sigurniji i eliminišete eventualnu tremu.

Nakon prvih dana prilagođavanja, u Erste Banci smo odlučili da intervjue za pojedina upražnjena mesta u novonastalim okolnostima organizujemo onlajn, što je ranije bio slučaj samo u baš specifičnim situacijama.

Kako su se intervjui putem interneta pokazali kao dobro rešenje i za kandidate i za Banku, a velika većina njih je neometano mogla da učestvuje u razgovorima, namera nam je da i nakon situacije izazvane pandemijom u određenoj meri zadržimo onlajn intervju kao deo uobičajenog procesa selekcije.

U nastavku je nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da se adekvatno pripremite za onlajn intervju sa poslodavcem.

Na šta treba da obratite pažnju pre onlajn razgovora za posao

Odaberite mesto sedenja koje će vam u potpunosti odgovarati Imajući u vidu da se nalazite u prostoru koji vam je dobro poznat – kod kuće – važno je da izaberete mesto na kome ćete se osećati prijatno, gde vas niko od ukućana, uključujući i kućne ljubimce, neće ometati ni na koji način.

To bi trebalo da bude i mesto gde vam eventualni spoljašnji zvuci neće smetati da dobro čujete sagovornike, što je bitno za neometani tok razgovora, ali može biti važno i za vašu relaksiranost i samopouzdanje.

Nemojte zaboraviti tehničku pripremu Bitno je da ispratite sve tehničke instrukcije koje stignu od potencijalnog poslodavca u vezi sa realizacijom intervjua, kako biste mogli da se pripremite u potpunosti i uključite u razgovor u dogovoreno vreme. Isprobajte da li Skajp, Zum ili druga aplikacija koju koristite funkcioniše kako treba, testirajte opremu i razgovor sami ili, po potrebi, sa prijateljima ili članovima porodice.

Preporučujemo da koristite slušalice, s obzirom na to da na taj način možete da dobrim delom isključite sve nepotrebne zvuke koji bi mogli da vam odvuku pažnju. Idealno rešenje, ukoliko postoji mogućnost, su slušalice sa mikrofonom, putem kojih ćete imati najjasniji zvuk, bez odjekivanja.

Podesite odgovarajući kadar kojim ćete biti zadovoljni – Vizuelni utisaki neverbalna komunikacija tokom onlajn razgovora manje mogu da dođu do izražaja, ali je bitno da se pobrinete da „slika“ koju poslodavac dobija o vama i u bukvalnom smislu bude što bolja.

To pre svega znači da pokušate da ono što se vidi iza vas bude što jednostavnije i svedenije, bez previše elemenata koji mogu da eventualno skrenu pažnju sa razgovora. Ukoliko koristite telefon, poželjniji je horizontalni kadar, a stalak može pomoći da vam ruke budu slobodne, ako volite da gestikulirate.


Razlike u odnosu na klasični intervju ipak postoje Iako se struktura intervjua ne razlikuje od klasičnog, obratite pažnju na to da se ne preklapate u razgovoru sa poslodavcem – sačekajte da osoba koja trenutno govori u potpunosti završi rečenicu ili pitanje, pa se tek onda nadovežite. Iskoristite i pogodnosti situacije – možete upotrebiti dodatan računar ili tablet i na njemu, na primer, otvoriti tekst oglasa na koji ste konkurisali, kako biste imali pred sobom tačan opis pozicije.

Neverbalna komunikacija i govor tela su važna komponenta komunikacije, međutim tokom onlajn razgovora je teže proceniti ih. Zato je važno da u izlaganju i odgovorima budete što jasniji, autentični i iskreni.

Sve što važi u pripremi klasičnog intervjua, važi i sada – Ništa se ne podrazumeva, pa je bitno napomenuti – obratite pažnju na osnovne savete za pripremu za svaki razgovor. To znači se potrudite da detaljno razumete poziciju za koju se prijavljujete, dobro upoznate poslodavca, aktuelne projekte, vrednosti i kulturu određene kompanije, pripremite vaša pitanja za poslodavca.

Ukoliko obratite pažnju na gore navedene savete, bićete adekvatno pripremljeni za onlajn razgovor za posao. Srećno!

Autor: Tomislav Nikolić, senior ekspert za zapošljavanje, Erste Banka