Ne upoređujte svoj početak sa nečijim vrhom i preuzmite inicijativu – Teodora Miljković, YN Uzor mladima

, KARIJERA

Redakcija magazina YouthNOW pokrenula je projekat pod nazivom YN Uzor mladima sa ciljem da ukaže na one čije vrednosti zastupa i sam magazin. U narednom periodu ćemo kroz seriju intervjua predstaviti mlade, uspešne, talentovane i ambiciozne ljude koji postavljaju standarde i pomeraju granice.

Teodora Miljković, na društvenim mrežama poznatija kao Layla Reiko, je mlada influenserka koja svoje profile na društvenim mrežama koristi kako bi edukovala mlade ljude i pomogla im da dostignu svoj puni potencijal. Radila je kao PR Exit festivala, dok od skoro rado kao PR Kraljevske Porodice Srbije. Publici se na društvenim mrežama približila svojim videima o samopouzdanju, anksioznosti i mentalnom zdravlju.

YN: Počela si da se baviš javnim poslom još kao dete. Da li si i tada zamišljala da ćeš jednog dana postati glumica ili voditeljka?

Teodora: Nikada nisam to zamišljala, jer sam zaista svoj san „šta želim da budem kada porastem“ živela još kao dete. To je bilo tako dobro i neprocenjivo iskustvo – kastinzi, intervjui, snimanja, pozorišne predstave, putovanja itd. Taj put je počeo kada sam imala 6 godina i trajao je do kraja srednje škole. Tada sam pomenuta iskustva smatrala igrom, a ta igra mi je u potpunosti odredila današnji život. Već sa 18 godina sam se više od decenije bavila voditeljskim i glumačkim poslom i to je, gledajući iz ove perspektive, bio ozbiljan full-time job 😀 S toga, kada je na red došao upis na fakultet, nekako sam već izgustirala posao glumice i voditelja, odlučila da pauziram na tom polju i upustila se u učenje novih stvari.

YN: Apsolvent si na Fakultetu dramskih umetnosti na katedri za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture. Kako je proteklo tvoje studiranje i da li imaš preporuku za sve one koji planiraju da upišu ovaj fakultet?

Teodora: Fakultet dramskih umetnosti je najbolji fakultet! Ovo je bilo objektivno (smeh). Slažem se da je FDU teže upisati, nego završiti, međutim ne zbog toga što nam je gradivo lako, već zato što velika većina studenata na tom fakultetu iskreno voli ono što svakodnevno uči i radi. To se retko sreće na drugim fakultetima. Ljubav prema profesiji kojom se baviš, mali kolektiv u kome svi međusobno sarađujuju i jedna opšta lepota življenja dok studiraš FDU je… nestvarno predivna.

Bitno je saseći u korenu i pretpostavku da se FDU upisuje preko veze, jer imajući u vidu koliko je surova profesionalna budućnost svakoga od nas koji izađemo sa Fakulteta dramskih umetnosti, profesori bi činili ozbiljnu medveđu uslugu onima koji bi bili primljeni, a da nemaju talenta za umetničku profesiju kojom se bave.

Moj topli savet svima koji planiraju da upišu FDU jeste: idete na fakultet kako biste naučili, niko ne očekuje od vas da sve već znate. Dobro pripremite ono što se od vas traži za prijemni ispit i raspitajte se kod trenutnih studenata o svemu što vas interesuje. Prijemni na FDU ne testira samo znanje, već nadarenost i sposobnosti, zato budite iskreni i svoji.

Sećam se da nisam znala da odgovorim na jedno pitanje u okviru usmenog dela prijemnog, a nastavnica koja me je spremala za prijemni me je posavetovala da kažem sledeće u takvoj situaciji, tako da prenosim taj koristan savet: „Oprostite, trenutno ne znam odgovor na ovo pitanje, ali sam ovde kako bih naučila i nadam se da ću dobiti tu priliku“. Pristojno, slatko i da ne mogu da ti zamere.

YN: Koliko je činjenica da si pod reflektorima od detinjstva uticala na tebe? Koliko ti je to pomoglo da se razviješ kao ličnost?

Teodora: Neizmerno sam zahvalna UMS školi za talente koje je uspela da od tadašnjih klinaca napravi pre svega ljude i da nas u tom uzrastu nauči sposobnostima koje će nam trebati za ceo život. Ja sam ovo danas, samo zahvaljujući tako nesvakidašnjem detinjstvu i tinejdžerskim godinama. Ne mogu da nađem reči kojima bih objasnila koliko je značajno da dete od malih nogu ne zna za tremu, nema strah od javnog nastupa, nauči lepo da se izražava i piše i slobodno ostvaruje kontakte sa ljudima. Tom detetu će sve u životu ići lakše, od recitacije pred razredom, polaganja ispita do pronalaženja posla. Eto kako je detinjstvo pod reflektorima uticalo na mene.

YN: Radila si kao PR asistent EXIT festivala, sada si Šef komunikacija i protokola Kraljevskog Dvora. Koliku odgovornost i težinu nosi sa sobom taj posao, s obzirom na to da si relativno mlada, a već ostvarena i uspešna ličnost?

Teodora: Uspeh i ostvarenost su relativni pojmovi. Imala sam dosta poslovnog iskustva, ali što više učim o poslu, shavatam da nemam pojma i da je preda mnom dug put konstantnog usavršavanja. Pogotovo u današnjem vremenu kada se sve menja rapidno. Lično me nikada nisu privlačili statični poslovi. Potrebno mi je da radim u uzbudljivom, dinamičnom i kreativnom okruženju, a posao PR-a mi je to omogućio. Ovaj posao se ne završava odlaskom iz kancelarije, dužan si da pratiš dešavanja, budeš konstantno u niskom startu spreman da reaguješ i to sa sobom svakako nosi veliku odgovornost, ali ništa veću od drugih poslova koje čovek želi dobro da radi.

YN: Šta za tebe znači to što predstavljaš uzor mladima u Srbiji?

Teodora: Odgovornost i zahvalnost. Da bi nekome predstavljao i ostao uzor, po mom mišljenju moraš biti iskren i plemenit, pre nego samo poslovno uspešan. Vrlo mi je drago što te osobine određeni mladi prvo prepoznaju kod mene i kažu mi da me zbog tih osobina prvenstveno cene.

YN: Da li, obzirom na prethodno pitanje, osećaš određenu dozu odgovornosti i na koji način se sa time nosiš?

Teodora: Apsolutno, da. Nije to odgovornost koju oseća npr. roditelj, pa preispituje sve svoje postupke u toku vaspitanja deteta – još nisam počela da prevaspitavam na Instagramu 😀 Više svojim primerom želim da pokažem da je svakodnevni život IN, da je biti obrazovan COOL, da se isplati biti fin. Desi se da upadnem u različite zamke modernog života, ali upravo me taj osećaj odgovornosti prema primeru kakav dajem drugima vrati na moje mesto i podseti šta je suština.

Motivaciona poruka ili savet mladima

Teodora: Ne upoređujte svoj početak sa nečijim vrhom i preuzmite inicijativu! Ovo i sebi ponavljam skoro svakodnevno. Idealan posao i okruženje ne padaju sa neba, izažite u svet, nađite ili stvorite to što želite. Apelujem na mlade da iskoriste bezbrižan period života u kome se nalaze i rizikuju, isprobaju, sami kreiraju projekte, prvi napišu mail i ponude se da rade za brend ili filmu koju žele. Neka se prepozna njihova spremnost da uče i usavrše se.

U narednom periodu očekuje nas još intervjua sa onima koji predstavljaju uzore mladima. Pratite nas i na društvenim mrežama i prvi pročitajte njihove priče!