Noć muzeja 5. septembra

, KULTURA

Određen novi datum popularne majske kulturne manifestacije

ZBOG trenutne epidemiološke situacije 17. Noć muzeja neće biti održana 16. maja, kako je planirano, a novi datum za druženje u muzejima, galerijama i drugim institucijama kulture biće 5. septembar – saopštili su organizatori.

Treća majska subota prethodnih godina bila je rezervisana za provod u muzejima, ali zbog bezbednosti i zdravlja posetilaca, kao i svih koji rade na pripremi sadržaja za Noć muzeja, ovogodišnja manifestacija odložena je za kraj leta, a njena tema je – ljubav.

– Nakon meseci izolacije i karantina koji su stavili na preispitivanje ljudske odnose, emocije, našu bliskost i povezanost, ljubav kao tema ovogodišnje manifestacije nametnula se sama – piše u saopštenju. – Iznova nam je postalo sasvim jasno da bez ljubavi život nema iste boje. Bez ljubavi, umetnost nema istu snagu. Bez ljubavi, ni muzeji nemaju isti sjaj. Potrudićemo se da pripremimo što zanimljiviji i inspirativniji program, kako bismo posve neobično leto pred nama zaokružili na najlepši mogući način, dokazujući da ljubav zaista pobeđuje sve.

Noć muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd. Prva Noć muzeja, održana u pet beogradskih muzeja i galerija, uspela je da animira više od 4.000 posetilaca, dok je tokom narednih godina taj broj narastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije.

Pročitajte i: Street art i pandemija COVID-19 – Grafiti koji oslikavaju borbu sa virusom

Izvor: novosti.rs