Farbanje jaja prirodnim bojama: Obojite jaja namirnicama koje imate u kuhinji

, LIFESTYLE

Ukoliko ne želite da farbate jaja veštačkim bojama, a želite da napravite prelepu i originalnu uskršnju dekoraciju, imamo rešenje za vas.

Ove godine napravite mali ekološki eksperiment i ofarbajte jaja prirodnim namirnicama koje verovatno imate kod kuće. 

Pre nego što počnete, prekrijte sto nekim starim stoljnjakom, jer će biti dosta prelivanja i prosipanja. Potom pripremite nekoliko starih staklenih posuda u kojima ćete držati prirodne boje, odnosno obojenu tečnost. 

Kako bi dobili željene boje, isprobajte sledeće recepte:

Plavo – siva

Izmiksujte jednu šoljicu smrznutih borovnica sa jednom šoljicom vode. Ostavite neko vreme da smesa poprimi temperaturu sobe, a potom procedite kako bi dobili samo sok/boju i uklonili ostatke borovnica.

Plava

Četvrtinu glavice crvenog kupusa isecite na tračice i stavite u četiri šoljice proključale vode i kuvajte. U ovu “supicu” dodajte dve kašičice vinskog sirćeta. Kada kupus ispusti svu boju, sklonite smesu sa šporeta i ostavite da se ohladi do sobne temperature.

Tirkizna i narandžasta

Za ove lepe boje treba vam šest glavica žutog luka (za tirkiznu) i šest glavica crvenog luka (za narandžastu). Skinite ljuske sa luka i svaki posebno kuvajte u vodi (dve šoljice vode). Kada smesa provri, pustite da ključa još 15 minuta. Procedite i dodajte u svaku od smesa po tri kašike sirćeta.

Žućkasto-zelena

Ogulite koru sa šest žutih jabuka, pa ih kuvajte u 1,5 šoljici ključale vode do 20 minuta. Dodajte dve kašike sirćeta.

Crveno-narandžasta

Stavite dve kašike slatke crvene paprike u prahu u jednu šoljicu proključale vode. Kada sve ponovno provri i voda dovoljno ispari, u ostatak tečnosti dodajte još dve kašike sirćeta.

Pročitajte i: Banana Bread – poslastica koja će vas oduševiti!

Žuta

Pomešajte dve kašike đumbira u prahu sa jednom šoljicom proključale vode. Kada sve ponovno provri i voda dovoljno ispari, u ostatak tečnosti dodajte još dve kašike sirćeta.

Stavite pet kesica zelenog čaja u jednu šoljicu vruće vode i ostavite da stoji dok se ne ohladi.

Smeđa

Skuvajte vrlo jaku crnu kafu i u nju dodajte kašiku sirćeta.

Ružičasta

Cveklu srednje veličine izrežite na tračice i kuvajte dok ne provri u četiri šoljice vode. Dodajte dve kašike sirćeta i ostavite da se ohladi do sobne temperature.

Ljubičasta

Iscedite jednu šoljicu soka od crvenog grejpfruta i dodajte mu jednu kašiku sirćeta.

Kada pravite prirodne boje pomoću kuvanja, svakako pokušajte što više da kontrolišete količinu tečnosti, kako bi boja postala “gušća”,  odnosno bila jačeg intenziteta. Isto tako, sve što prirodno ima jarku boju ili pigment, pogodno je za kuvanje u vodi uz kasniji dodatak sirćeta, pa slobodno eksperimentišite i mimo ovih recepata. 

U namirnice jakih boja spadaju narandže, odnosno njihova kora, kari začin, kupine, mladi grašak, spanać, čili… Ako ne želite naknadno da bojite jaja ručno, možete odmah da ih ubaciti u vodu i da ih ostavite da ključaju sa cveklom, spanaćem ili nekom drugom namirnicom koja u vodi pušta boju.

Kada završite sa pripremom boja, uzmite četkice i bojite ručno ili pak “okupajte” jaja u bojama. Ponekad je potrebno da ih držite u boji i po nekoliko sati kako bi se boja stopila sa ljuskom jajeta. 

Jaja koja bojite prirodnim sokovima ili bojama neće biti jako intenzivnih boja poput onih koji se dobijaju hemijskim bojenjem, ali će biti sto posto prirodna i dovoljno šarena da vam ulepšaju Uskrs.

Izvor: yumama.com