Zvezde sa najdužim stažom

, KULTURA

Heroji ovog teksta su pravi holivudski veterani koji su većinu svog života posvetili kinematografiji. Čak i najsjajnijim imenima u filmskom sazvežđu nije lako da ostanu dugi niz godina „u igri” i budu na spisku reditelja kada se dele dobre uloge. Nekim od tih sjajnih zvezda ipak je pošlo za rukom da ostvare višedecenijski staž u industriji snova koja baš i nije toliko ljupka koliko se ljudima čini.

Morgan Friman je u radnu knjižicu ubeležio 48 godina staža.

Nakon filmskog debija 1971. godine karijera glumca sa jednim od najprepoznatljivijih glasova na svetu nije se razvijala baš previše brzo. Drugu ulogu je dobio tek nakon devet godina, da bi 1987. godine bio nominovan za „Oskara”. U Frimanovoj kasici prasici su i dva „Zlatni globusa”i „Srebrni medved”. Morgan je igrao desetine uloga, od kojih su neke ušle u udžbenike glume, poput one koju je maestralno odigrao u filmu „Bekstvo iz Šošenka”. I u 82. godini glumac snima blokbastere, upravlja avionom, uzgaja pčele…

Šon Koneri može da se pohvali nešto većom brojkom. Jedan od najpoznatijih Škota na svetu broji 59 godina uspešne karijere tokom koje se upisao na listu najuverljivijih tumača Džejmsa Bonda, superagenta kojem je udahnuo život čak šest puta. I Koneri na svojim policama drži statue „Oskara”, „Zlatnog globusa”, „Saturna” i dve „Bafta” nagrade.

Tačno toliko godina staža u svoju radnu knjižicu upisao je i ser Entoni Hopkins, glumac ovenčan sa dva „Oskara”, dva „Emija” i četiri „Bafta” nagrade. Prvu veću ulogu imao je u filmu „Zima jednog lava” pre 51 godinu kada je tumačio kralja Ričarda Lavljeg Srca. Svetsku slava donela mu je ulogu poremećenog Hanibala Lektora u filmu „Kad jaganjci utihnu”. Interesantno je da je od 118 minuta, koliko traje film, Hopkins dobio samo 15. Sasvim dovoljno da osvoji „Oskara”!

Džudi Denč je od dvojice kolega tri godine aktivnija u svetu filma.

Karijeru je započela 1957. godine i danas, bez obzira na to što je napunila 84 godine, i dalje snima. Svetsku slavu je stekla igrajući šeficu Džejmsa Bonda, čuvenu Em. Oskara je dobila ulogom u filmu „Zaljubljeni Šekspir”. Interesantno je da je njena uloga dobila samo osam minuta u filmu, čak sedam manje nego što je bilo potrebno Hopkinsovom Lektoru da se upiše u istoriju svetske kinematografije. Ali, kada ste veliki glumac, vreme koje vam je dodeljeno u filmu, očito, ne igra veliku ulogu. Denčova je čak sedam puta bila nominovana za „Oskara” i dobitnik je dva „Zlatna globusa”.

Godinu dana staža više od ove engleske dame ima Džek Nikolson koji je za „Oskara” nominovan rekordnih – 12 puta! Tri puta je pozlaćenu statuu odneo kući. Svet je prepoznao velikana kada je zaigrao u kultnom filmu Miloša Formana „Let iznad kukavičjeg gnezda”. Ova 82-godišnja zvezda i dalje snima, bavi se kolekcionarstvom i vatreno navija za El-Ej Lejkerse.

Nikolsonov ispisnik, bar kada je o stažu reč, jeste Majkl Kejn koji je pre šest godina najavio da odlazi u penziju kada napuni 90 godina. Pre odlaska na zasluženi odmor glumac namerava da osvoji trećeg „Oskara”.

Šezdeset četvorogodišnje iskustvo Klinta Istvuda dovoljno je da ga stavi na vrh lestvice glumaca sa najdužim stažom. Naravno, kada ne bi bilo simpatične Beti Vajt koja je, bar kada je o stažu reč, neprikosnovena. Ona je petostrukog dobitnika „Oskara” koga je svet upoznao zahvaljujući vesternima Serđa Leonea, prešišala za čitavih 16 godina.

Beti Vajt, naime, ima neverovatnih 80 godina staža u svetu filmske industrije. „Idealna baka filma i televizije”, kako je nazivaju američki mediji, svoju kreativnu karijeru započela je 1939. godine. Mogla je još tada da postane zvezda, ali je odlučila da se pridruži volonterima na frontu. U ranim pedesetim godinama Beti je postala prva glavna junakinja sitkoma „Život sa Elizabetom”. Vlasnica je šest „Emi” nagrada, a tokom osam decenija karijere, pored snimanja filmova, aktivno je radila na televiziji i radiju, pozajmljivala glasove u crtanim filmovima, uključujući tu i „Simpsonove”.

Pročitajte i: Covid-19 je poziv prirode samozadovoljnoj civilizaciji da se probudi – Džordž Monbio, kolumnista dnevnog lista ,,The Guardian”

Izvor: politika. rs