Maču Pikču, Tadž Mahal, Stounhendž… Virtuelne ture do 10 napoznatijih mesta na svetu

, KULTURA

Iako su trenutno zatvorene, i destinacije, ali i mi, zbog pandemije virusa COVID-19, to ne mora da nas spreči da uživamo u njihovim pričama i lepotama.

1. MAČU PIKČU, PERU

Mnogi detalji o tome kako je izgražen, još uvek su misterija. U Andima na 2.430 metara nadmorske visine, Maču Pikču je građen iako još uvek nije postojao ni točak, a ni praksa da se koriste životinje za prenos ogromnog kamenja.

2. HRISTOS SPASITELJ, RIO DE ŽANEIRO

Na vrhu planine Korkovado, statua Hrista Spasitelja vidi se iz čitavog Ria.

3. PIRAMIDE U GIZI, EGIPAT

Na ivici pustinje, na mestu gde se završava pesak, a počinje moderni Kairo, stoje piramide. Ove veličanstvene građevine u Gizi izgrađene su pre oko 4.500 godina kao velike grobnice za faraone.

4. AJFELOV TORANJ, PARIZ

Metalni toranj sagrađen na Marsovim poljima u Parizu, danas je znamenitost i simbol ovog grada. Sagrađen je 1889. kao eksponat za Svetsku izložbu povodom proslave stogodišnjice francuske revolucije.

5. ANGKOR VAT, KAMBODŽA

“Grad hramova” u Kambodži je najveći verski spomenik na svetu, prvobitno je izgrađen kao hinduistički kompleks posvećen bogu Vishnuu u prvoj polovini 12. veka, ali se postepeno transformisao u centar obožavanja budizma.

6. TAŽ MAHAL, INDIJA

Izgrađena između 1631. i 1654. godine, a gradilo ga je 22.000 ljudi. Šah Džahan je naredio izgradnju ovog mauzoleja za svoju preminulu ženu, Ardžumand Bano Begum, koja je poznatija kao Mumtaz Mahal.

7. STOUNHENDŽ

Bitanska kulturna ikona datira iz neolita i bronzanog doba. Nalazi se u okolini Amensberija u Engleskom okrugu Viltšir, otprilike 13 km severozapadno od Solsberija.

8. PETRA, JORDAN

Nalazi se u današnjem Jordanu, a svojevremeno bila glavni grad arapskog Nabatejskog carstva, centar trgovine, odredište karavana, a razvoj grada nastavljen je i u doba Rimskog carstva. Ovaj grad zapadnom svetu otkriven je tek 1812. godine, nakon što ga je pronašao švajcarski istraživač Johan Ludvig Burhardt.

9. KOLOSEUM, RIM

Najveći amfiteatar ikada izgrađen.

10. ČIČEN ICA, MEKSIKO

Veliko arheološko nalazište na Jukatanu u Meksiku iz doba civilizacije Maja

Pročitajte i: Veštačkom inteligencijom protiv dezinformacija o koronavirusu?

Izvor: nationalgeographic.rs