Veštačkom inteligencijom protiv dezinformacija o koronavirusu?

, IT

Kompanije za društvene mreže su objavile da će koristiti veštačku inteligenciju u borbi protiv dezinformacija o koronavirusu, s obzirom na povećanje broja pogrešnih informacija i zaposlenih koji rade od kuće za tehnološke gigante. Veštačka inteligencija će zameniti nedostatak ljudskih moderatora.


WhatsApp
Kompanija Facebook nastoji da ugasi neželjene naloge koristeći tehnologiju mašinskog učenja, kako bi zabranila naloge koji šalju automatizovane poruke. To je dovelo do obustave oko 2 miliona naloga mesečno.
„Facebook i Instagram su proaktivni u gašenju opasnih laži i pokušaja prevare u vezi sa koronavirusom. Način na koji je izgrađen WhatsApp otežava svakome, uključujući i samu kompaniju, da nadgleda šta se širi, da upozori ljude na pogrešan sadržaj i zaustavi ga, kao i da promoviše dobar kvalitet i zvanične izvore informacija
“, rekla je Liz Carolan, liderka Inicijative za transparentni referendum.


Pinterest
Pinterest koristi sistem mašinskog učenja za prepoznavanje pinova koji krše njegovu politiku zdravstvenih dezinformacija. Model je obučen koristeći interno informacije od tima za bezbednost sadržaja na Pinterest-u, kao i prijave korisnika. On pronalazi ključne reči ili tekstove povezane sa dezinformacijama i blokira pinove koji ih sadrže. Takođe, istovremeno identifikuje vizuelne reprezentacije povezane sa medicinskim dezinformacijama.
Model uzima u obzir sadržaj slike, njen opis i veb-adresu i blokira je u Pinterest pretrazi, kao i sa početne strane i u povezanim pinovima. Zauzeli smo čvrst stav protiv medicinskih dezinformacija i te odluke uskladili sa našim modelom. Za svaku sliku, model proizvodi distribuciju rezultata po obučenim kategorijama bezbednosti sadržaja koje uključuju pornografiju, samopovređivanje, govor mržnje, grafičko nasilje, medicinske dezinformacije i ‘bezbednu’ klasu. Slike sa rezultatima kategorije iznad odgovarajućeg praga su filtrirane“, rekao je portparol Pinterest-a.

Pročitajte i: Korona oborila cenu STANOVA u Srbiji za 20 odsto


Autor: Katarina Ranković
Izvori: thenextweb.com
irishtimes.com
venturebeat.com