Ostanite kod kuće uz virtuelno putovanje Madlenianuma

, KULTURA

ON-LINE PREDSTAVE NAJBOLJIH PRODUKCIJA OPERE I TEATRA MADLENIANUM

Izvor: reminder.rs

Naglo prekinut rad Opere i teatra Madlenianum zbog pandemije Covida 19 i uvođenja vanrednog stanja, nastavljamo on-line emitovanjem najpopularnijih produkcija našeg pozorišta. Pod nazivom Virtuelno putovanje Madlenianuma, našim vernim pratiocima i ljubiteljima muzičkog i dramskog teatra ćemo pružiti uvid u predstave iz naše bogate istorije. Predstave će se emitovati preko našeg youtube kanala sredom, petkom i nedeljom u terminu od 19.30 časova, dok će predstave iz Programa za mlade ići u terminu od 18 časova. Svako premijerno izvođenje će imati i dva reprizna izvođenja. Čast da otvori ovu malu on-line sezonu pripala je našoj najizvođenijoj operi, komičnoj operi Sinjor Bruskino, Đoakina Rosinija, u režiji Jitke Stokalske i pod dirigentskom palicom maestra Aleksandra Spasića, predstava je premijerno izvedena 4. februara 2000. godine. Balet Praznik ljubavi po romanu Teodore Sujić Capsella bursa pastoris u inscenaciji Aleksandra Ilića, koji je premijerno izveden 27. septembra 2011, u dva navrata je imao turneju u Kini i proglašen je najboljom predstavom na festivalu u Šangaju. Treća predstava koju ćemo emitovati ove nedelje je dramska predstava Tesla, sa Draganom Mićanovićem u naslovnoj ulozi, kojom je Madlenianum započeo svoje novo poglavlje kao dramski teatar, a izborom biografske priče o našem velikanu, po tekstu Miloša Crnjanskog i u adaptaciji i režiji Nikite Milivojevića otvoren je ciklus predstava o velikanima. Drama je premijerno izvedena 28. maja 2005. godine, a on-line se emituje u nedelju 5. aprila u 19.30 časova. Prikazivanje napred navedenih predstava nije komercijalnog karaktera i jedini cilj je pružanje podrške građanima u uslovima vanredne situacije i mera koje se preduzimaju pod sloganom “Ostani kod kuće”. Prikazani snimci nemaju karakter javnog izvođenja predstave.

Izvor: Madlenianum- arhiva


Komična opera-farsa u dva čina Sinjor Bruskino (u podnaslovu Sin u nevolji) sa temom zabranjene ljubavi i srećnog završetka, rediteljka Jitka Stokalska je rešila kao kostur za improvizaciju po ugledu na Commediu dell’arte. Ova nadasve zabavna opera sa doajenima operskog sveta, od kojih nažalost neki nisu više među nama, poput Nikole Mitića u naslovnoj ulozi i Velizara Maksimovića, kao Filiberta krčmara, uz Branislava Kosanića kao Policijskog komesara, srednjom generacijom pevača poput Miodraga Miše Jovanovića kao Gaudencija i Tanje Obrenović kao Marijane sobarice, do onih najmlađih operskih snaga, od kojih su mnogi započeli svoju blistavu karijeru upravo na našoj sceni u ovoj predstavi, pre svega Darija Olajoš kao Sofija i Saša Štulić kao njen dragan Florvil, i Nikola Nikolovski, kao Bruskino sin, uveseljava. Prevod ove komične opere na srpski jezik uradio je Husnija Kurtović, dok scenografiju potpisuje Jasna Dragović, a kostim Jelena Anđelković.

Pročitajte i: Devet filmova o usamljenosti


Balet Praznik ljubavi, inspirisanim romanom Capsella bursa pastoris Teodore Sujić, posle dugotrajnih koreografskih istraživanja nametnuo se kao nezaobilazna i večita ljubavna poema. Proleće, ljubav, dvoje mladih, tema je beskonačnih mogućnosti. Priroda svakog ljudskog bića je da voli, pati i traži svoj put. Kad se prošlost ne zaboravi, kada prošlost postane uspomena, sve što se zbilo dobija pravu vrednost. Ljutnja postaje praštanje, patnja tiha seta, zaljubljenost zahvalnost, a ljubav prijateljstvo. Ovu baletsku poemu ljubavi režirao je, koreografski i scenografski ispisao Aleksandar Ilić, a kostime je likovno obojila Ida Ignjatović. Uz autorsku muziku i aranžmane Ivice Stjepanovića, Nevene Glušice i Maje Klisinski i uz vokale Maje Klisinski, Marije Mijatović i Jelene Ilić, kao i nadahnute vokalne improvizacije Aleksandre Radonjić, Ilić je minimalnim sredstvima ispričao priču o ljubavi, stradanju i praštanju. U ovoj priči sjajno su se snašli igrači: Olga Olćan, Ana Ivančević, Smiljana Stokić, Tijana Šebez, Nina Raca i Miloš Marijan, na čelu sa Milicom Bezmarević, a uz pratnju pijanistkinje Emilije Tairove.

Izvor: Madlenianum- arhiva

Drama Tesla je izvedena kao prvi dramski tekst na novootvorenoj i renoviranoj sceni Opere i teatra Madlenianum na proleće 2005. godine. Na pragu velikog jubileja 150godišnjice od rođenja Nikole Tesle, menadžment na čelu sa gospođom Madlenom Zepter je odlučio da postavi ovo delo kao svoju prvu dramsku premijeru. Odabravši malo poznati, ali izuzetni dramski tekst Miloša Crnjanskog i poverivši ga iskusnoj autorskoj ekipi, na čelu sa rediteljem Nikitom Milivojevićem, scenografom Geroslavom Zarićem, kostimografom Lanom Cvijanović, u koreografiji Anđelije Todorović i uz muziku Dimitrisa Kamaratosa. Teslu je sjajno interpretirao Dragan Mićanović, uz podršku kolega koji su tumačili istorijske ličnosti važne za njegov život: Ana Sofrenović, Danijela Ugrenović, Miodrag Krivokapić, Mihailo Janketić, Feđa Stojanović, Boris Komnenić, Miodrag Radovanović, Branislav Zeremski, Milivoje Obradović, Vladimir Ćirković, Nenad Pećinar, Slobodan Tešić i deca: Momčilo Antić, Predrag Anastasijević, Milan Šakota i Vladimir Čubrilo.

Repertoar za nedelju od 30.03. do 5.04.

Petak, 03. april u 19.30 časova

Opera Đoakina Rosinija SINJOR BRUSKINO

Premijera: 4. februar 2000.

Dirigent: Aleksandar Spasić

Reditelj: Jitka Stokalska (Češka)

Scenograf: Jasna Dragović

Kostimograf: Jelena Anđelković

Prevod: Husnija Kurtović

Igraju: Miodrag Miša Jovanović, Darija Olajoš, Nikola Mitić, Saša Štulić, Branislav Kosanić, Velizar Maksimović, Tanja Obrenović, Nikola Nikolovski, Saša Stojanović i Vladimir Calić

Traje 1:18 sa pauzom

Reprizno emitovanje: nedelja 05.04. i ponedeljak 06.04. od 18 časova

Subota, 05. april u 19.30 časova

Balet PRAZNIK LJUBAVI

Izvor: Madlenianum- arhiva

Po romanu Capsella bursa pastoris Teodore Sujić

Premijera: 27. septembar 2011.

Režija, koreografija i scenografija: Aleksandar Ilić

Kostimi: Ida Ignjatović

Asistent koreografa: Ivana Kozomara

Muzika: Ivica Stjepanović, Nevena Glušica, Maja Klisinski

Igraju: Milica Bezmarević, Olga Olćan, Ana Ivančević, Smiljana Stokić, Tijana Šebez, Nina Raca i Miloš Marijan

Pijanistkinja: Emilija Tairova

Vokali: Maja Klisinski, Marija Mijatović i Jelene Ilić,

Vokalne improvizacije: Aleksandra Radonjić

Muzički saradnik: Ilija Milošević

Video produkcija: Ivana Todorović

Video montaža: Čedomir Radonjić

Traje 1:06

Reprizno emitovanje: utorak 07.04. i sreda 08.04. od 18 časova

Nedelja, 05. april u 19.30 časova

Drama TESLA

Miloš Crnjanski

Premijera: 28. maj 2005.

Reditelj: Nikita Milivojević

Scenograf: Geroslav Zarić

Kostimograf: Lana Cvijanović

Kompozitor: Dimitrisa Kamaratos (Grčka)

Koreograf: Anđelija Todorović

Scenski govor: Ljiljana Mrkić Popović

Dizajner scenskog zvuka: Zoran Jerković

Dizajner svetla: Srđan Jovanović

Dizajner maski: Dragoljub Jeremić

Vizuelni efekti: Kreativni studio Zepter

Igraju: Dragan Mićanović, Ana Sofrenović, Danijela Ugrenović, Miodrag Krivokapić, Mihailo Janketić, Feđa Stojanović, Boris Komnenić, Miodrag Radovanović, Branislav Zeremski, Milivoje Obradović, Vladimir Ćirković, Nenad Pećinar, Slobodan Tešić i deca: Momčilo Antić, Predrag Anastasijević, Milan Šakota i Vladimir Čubrilo.

Traje 1:55 sa pauzom

Reprizno emitovanje: četvrtak 09.04. i subota 11.04. od 18 časova

Pročitajte i: Udruženje finansijskih direktora Srbije predlaže 10 mera za ublažavanje posledica pandemije na privredu

Izvor: Izvor: Madlenianum