Glumci iz filma ‘Zaraza’ snimili video o korona virusu

, KULTURA

Perite ruke kao da vam život od toga zavisi, poručili su u specijalnom videu glavni glumci filma Zaraza (Contagion) koji je u režiji Stevena Soderbergha 2011. godine upozorio svet na jezivu pandemiju virusom sličnu ovoj današnjoj, prenosi Tanjug.

Kate Winslet, Matt Damon, Laurence Fishburne i Jennifer Ehle pojavljuju se u glavnim ulogama filma Zaraza, a sada su se zajedno sa Soderberghom i scenaristom Scottom Burnsom udružili s naučnicima iz Škole javnog zdravlja pri Univerzitetu Cornell da bi u javnosti popularisali informacije o korona virusu zasnovane na naučnim otkrićima u vezi sa pandemijom.

Poruke glumaca

Namera glumaca bila je da klipovima podrže mere suzbijanja pandemije, prakse držanja odstojanja, objasne nedoumice oko vakcina i upute na stavove stručnjaka, prenose mediji.

Glumica Kate Winslet, koja u Zarazi igra epidemiologa, poručuje da je pripremajući ulogu provela dosta vremena s pravim epidemiolozima.

“Najvažnije što sam naučila bilo je da peremo ruke, kao da nam život od toga zavisi. Uradite to da biste zaštitili sebe ili osobe oko vas”, poručuje Winslet.

Njen kolega Matt Damon u svom videu podseća da su stručnjaci kategorični u postavljanju distance među ljudima kao jedne od preventivnih mera protiv zaraze.

Glumac Laurence Fishburne, koji je takođe igrao doktora u Zarazi, podsetio je na ranije epidemije malih boginja i drugih oboljenja nakon kojih su ljudi menjali način života.

A Jennifer Ehle, koja je Zarazi igrala naučnicu koja otkriva vakcinu, poručuje da svi moraju biti tu jedni za druge.

Izvori: http://balkans.aljazeera.net/