Online predavanje: Balska istorija Srba u 19. veku

, KULTURA

Oduvek su vas fascinirali velelepni dvorovi, raskošne haljine i otmenost pokreta na balovima iz filmova ili bajki? Imate priliku da osetite duh takvih vremena, ovoga puta iz svog doma.

Božidarac Digital Vas poziva na besplatno onlajn predavanje uživo ”Balska istorija Srba u 19. veku” u sredu, 25. marta u 20 časova.
Predavanje prati istoriju srpskih javnih i dvorskih balova sa  osvrtom na njihovu evropsku tradiciju. U 19. veku balovi su se u Evropi visoko kotirali na mapi društvenih dešavanja. Prateći tu modu oni su se veoma uspešno primili i u srpskom društvu, koje im je dalo i osobenosti sopstvene kulture. Pored značajnog društvenog događaja zabavnog karaktera oni su bili prilika da se ljudi povežu, ugovore poslove i brakove, ali i kao moćno sredstvo političke i nacionalne reprezentacije u veku borbe za nacionalna prava manjina u Habzburškoj monarhiji. Autor predavanja je ovoj temi je prišao upravo na taj način, u želji da balove osvetli iz raznih uglova koristeći se činjenicama iz nacionalne i kulturne istorije, istorije muzike i slikarstva, kao i poezije. Predavanje je bogato ilustrovano vizuelnim i muzičkim primerima, kao i video zapisima rekonstrukcija igara koje su rado igrane na balovima.

Pročitajte i: Preko 300 domaćih filmova gledaj online besplatno

Praćenje predavanja je besplatno ali je obavezna prijava na sledećem linku ovde
O predavaču:
Milorad Stokin je master muzički umetnik, pisac i pasionirani istraživač prošlih vremena. Bavi se istraživačkim i predavačkim radom u domenu kulturne istorije, kulture sećanja i rojalističkog kulturnog nasleđa. Kao član Kluba saradnika Narodnog muzeja u Beogradu i jedan od organizatora bio je predavač seminara „Sa muzejom na ti“. Autor je i urednik stranice Fragmenti prošlosti koju trenutno prati blizu 120.000 ljudi. 

Pročitajte i: Opera iz kuće: Prenosi iz najboljih pozorišta i filharmonija

Izvor: bozidarac.rs