Koronavirus: Tvit Elona Muska o “imunitetu dece” ostaje na mreži

, IT, LIFESTYLE

Tvit preduzetnika Elona Muska u kome se kaže da su deca “u suštini imuni” na koronavirus nije  prekršio pravila kompanije Tvitter, navodi kompanija. Naime, ove nedelje se Tviter obavezao da će ukloniti dezinformacije i tvitove koje demantuju naučne činjenice o virusu. Takođe su navedene tvrdnje o dečjem imunitetu kao primer dezinformacija koje bi se uklonile.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) izdala je posebna uputstva o brizi o deci koja se  razbole posle dospeća virusa u njihove organizme.   Tokom sesije sa pitanjima i odgovorima sa svojim sledbenicima na Tvitteru, gospodin Musk,  koji je suosnivač PaiPala pre nego što se pridružio proizvođaču automobila Tesla, tvitovao je:  “Deca su u osnovi imuna, ali stariji ljudi sa postojećim zdravljem su ranjivi.” Potom se nadovezao na statistiku koja pokazuje da u Italiji do 15. marta nije umrlo nijedno dete.  

Pročitajte i: I mobilni operateri olakšavaju boravak kod kuće

Gospodin Musk, koji je ranije rekao da je “panika od koronavirusa glupa”, na Tvitteru ima 32  miliona pratilaca. On je uticajna ličnost u poslovnom i tehnološkom svetu, čiji je suosnivač PaiPal. Nekoliko dana pre njegovog tviteraša, Tvitter se obavezao da će “proširiti definiciju štete” na sadržaje koji idu direktno protiv informacija o zdravstvu.    Da li su žene i deca manje pogođeni?  Novorođenče s dijagnozom virusa  Da li bi trebalo da pustite svoju decu da se igraju sa drugom decom? Jedna takva mera bila je “poricanje utvrđenih naučnih činjenica o prenošenju tokom  inkubacionog perioda ili smernice prenosa od strane globalnih i lokalnih zdravstvenih vlasti,  kao što je COVID-19 ne inficira decu jer nismo videli nijedan slučaj da se deca razbole “  

Tvitter je rekao da tvit Muska nije prekršio pravila kada se uzima u kontekstu razgovora i  drugih tvitova.   

Kako koronavirus utiče na decu? 

U Sjedinjenim Državama, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti kažu da su “neka deca i  novorođenčad bolesna od Covid-19”, mada deca imaju tendenciju blažih simptoma. Međutim, to nije tačno u svim slučajevima. 

Smernice SZO uključuju detaljne metode lečenja komplikacija kod dece. Na primer, studija objavljena u medicinskom časopisu Pediatrics sugeriše da je 6% od 2.100  slučajeva među decom u Kini bilo “ozbiljno ili kritično”. Globalna slika o tome kako virus utiče na decu još uvek se menja.   To nije prvi put da je gospodin Musk umanjio težinu epidemije koronavirusa.    BuzzFeed News izvestio je da je zaposlenima u svojoj kompaniji SpaceX’s rekao da bolest “nije u  prvih 100 zdravstvenih rizika”.   

Pročitajte i: Opera iz kuće: Prenosi iz najboljih pozorišta i filharmonija

Autor: Jovan Jeličić

Izvor: bbc.com

Foto: thehill.com