Vlada Srbije pokreće platformu za domaće IT kompanije u borbi protiv COVID-19

, BIZNIS I FINANSIJE, IT

Novosti iz Vlade povodom želje domaćih tehnoloških kompanija da se uključe u borbu protiv epidemije korona virusa.

Direktor tima za IT i preduzetništvo pri Vladi Republike Srbije, Nenad Paunović, obratio se ključnim licima i organizacijama domaće tehnološke zajednice. U svom dopisu, Paunović je naveo 3 inicijative koje u celosti prenosimo na Netokraciji.

6 miliona dinara po projektu

Inovacioni fond objavio javni poziv za inovativne projekte koji će pomoći u suzbijanju efekta pandemije COVID-19. Kvalifikovani podnosioci prijave mogu biti mikro, mala i srednja privredna društva registrovana u Srbiji.

Maksimalan iznos finansiranja u okviru ovog javnog poziva je 6 miliona dinara po pojedinačnom projektu, s tim što sufinansiranje od strane Fonda ne može pokriti više od 85% ukupnih troškova projekta. Obaveznih 15% sufinansiranja od strane podnosioca prijave mora biti obezbeđeno iz privatnih izvora (sopstvena sredstva, zajmovi, druge investicije i slično).

Pročitajte i: Kako lideri mogu biti otvoreniji sa svojim timom i koliko u stvari treba podeliti sa ostalima?

Vladina platforma za IT kompanije

Kako je Paunović obrazložio, Vlada Srbije odlučila je da pokrene platformu digitalnasolidarnost.gov.rs na kojoj će se nalaziti servisi koji su otvoreni kako bi se ljudima olakšao život u vreme vanrednog stanja, a po uzoru na servis pokrenut od strane Vlade Italije. Kompanije koje žele da se ukljuce, potrebno je da pošalju sledeće podatke na kancelarija@ite.gov.rs:

  • Naziv servisa
  • Koja je kategorija (rad na daljinu, učenje na daljinu, itd.)
  • Logotip (ili platforme ili kompanije)
  • Naziv kompanije koja je vlasnik servisa
  • Link gde se može pristupiti (read more)
  • Period koliko će biti servis biti besplatan
  • Kratak opis do 500 karaktera čemu služi servis

EU fond vredan €164 miliona za digitalna rešenja

Evropska komisija pokrenula je po hitnom postupku fond koji ima za cilj da uključi mala i srednja preduzeća u borbo protiv epidemije COVID-19. Rok za prijavu je 18. mart 17 časova (CET). Rok jeste kratak, ali se više informacija može pronaći na zvaničnom prijavnom formularu.

Pročitajte i: Da li Korona virus smanjuje zagađenje?

Izvor: netokracija.rs

Foto: pcpress.rs