Šta je meditacija i čemu služi?

, LIFESTYLE

Meditacija je stanje čiste svesti bez ikakvog sadržaja, bez misli i emocija. Obično je naš um stalno u prometu misli, težnje, sećanja, ambicije. Misli su konstantno u akciji čak i u snu. Upravo suprotnost ovog stanja je meditacija. Nije jednostavno definisati meditaciju.

Da li je ona duhovni razvoj, molitva, ujedinjenje, pojačana samosvest ili možda sve ovo zajedno? Takođe, ne može se ni tačno utvrditi nastanak i koreni meditacije, ona je stara hiljadama godina. Nekoliko arheoloških istraživanja ukazuje na to da su još lovci-sakupljači koristili određeni vid meditacije kao i šamani.

U današnje vreme istraživanja pokazuju da svaki deseti Amerikanac meditira i da meditacija i dalje zauzima bitnu ulogu u mnogim religijskim ritualima. Postoje mnoge hrišćanske meditacije, takođe u Starom zavetu postoje naznake o preporuci za meditaciju.

Danas, meditacija se najčešće koristi kao tehnika upravljanja stresom i poboljšanje stanja organizma i psihičke svesti. Meditacija je izolovanje od spoljašnjih uticaja i usresređivanje na jednu tačku. Ta tačka može biti zamišljena slika, neki zvuk, pravilno disanje, mantra i slične stvari koje vama pomažu da se skoncentrišete. Cilj je da uklonimo negativne misli i energiju koju svakodnevno upijamo u spoljašnjem svetu. Ona nam pomaže da zaobiđemo stresne misli, da se odmorimo i pronađemo tačku oslonca u sebi. Pomaže nam da se povežemo sa samim sobom i da se mentalno opustimo.

Najviše se preporučuje da sa meditacijom započnete dan, kako bi napunili baterije i izbegli stres što je više moguće. Međutim, najbolje je da sami napravite svoj ritam kako vama odgovara. Možete meditirati bilo kad, kad god vi osećate potrebu. Često meditiramo a da nismo ni svesni toga. Sigurno vam se dešava da se nekad isključite iz sveta i utonete u blaženstvo i neku vrstu spokoja, u stanje kada vam se čini da će sve biti dobro. To je neka vrsta meditacije i dokazuje koliko je ona prirodno i normalno stanje. Ova tehnika ima izuzetno dobra dejstva na stanja kao što su anksioznost, depresija, stres, nesanica.

Da biste meditirali potrebno vam je što mirnije okruženje u kojem se osećate prijatno. Negde gde vas niko drugi neće uznemiravati. Smestite se u udoban položaj. Najčešći je položaj lotosovog cveta ali je to individualno, svakoj osobi odgovara nešto drugo. Najzahtevniji deo meditacije je postati svesni okoline a pritom pustiti misli da prolaze u toj okolini, ne remeteći mir. Ne dozvolite mislima da vas bombarduju, ovo može biti veoma zahtevno za dinamične osobe koje su stalno u pokretu i pretrpane obavezama. Usresredite se na jednu tačku i ne dozvolite mislima da vas preplave. Na internetu postoji dosta besplatnih video kurseva kako meditirati. Takođe, postoji i veliki izbor muzike za opuštanje i meditaciju. Ovo je veština koja se uči, potrebno je strpljenje. Najbitnije je pronaći svoj lični fokus i koncentrisati se samo na njega.

Svako od nas može izdvojiti pet minuta svakog dana i posvetiti to vreme meditaciji. U početku može biti izuzetno teško jer smo navikli da budemo preplavljeni raznim potrebnim i nepotrebnim informacijama. Najbitnije je da budete uporni, da ne odustanete od pronalaska tačke oslonca i posle ćete biti zahvalni sebi. Veoma je bitno i zdravo pronaći unutrašnji mir i posvetiti vreme sebi. Rezultat je itekako vidljiv i ličnost ume podosta da napreduje i razvija se u pozitivnom smislu pomoću meditacije.

Autor: Sofija Bogosavljev