Kod anksioznosti, panika nije najgora stvar

, LIFESTYLE

Anksioznost spada u one poremećaje koji polako, ali sigurno, počinju da vladaju svetom. Kao ozbiljan problem koji može dovesti u stanje depresije i drugih mentalnih bolesti, anksioznost vas čini da se osećate potcenjenim i nevažnim, što je i najopasnije u vezi sa njom. Najgori deo ovog poremećaja nije dezorijentisanost i panika, već osećanje da niste voljeni i da niste važni.

Mozda želite da se družite sa prijateljima, ali onesposobljujući strah od odbacivanja vam ne dopušta da ih pozovete. Možda želite da se javite simpatiji, ali ste zabrinuti da sve ne upropastite. Vremenom će vam ovaj problem, bez sumnje, uništiti samopouzdanje i načiniti od vas nekoga ko je odbačen i ko možda nikada neće pronaći svoje mesto u društvu.

Strah od socijalizacije ili od činjenice da ne napravite budalu od sebe veoma je povezan sa anksioznošću, a istovremeno i sa svim njenim najgorim delovima. Ona čini da se osećate kao teret i kao usputna stvar koja plovi kroz prostor i vreme, a koja će uvek ostati nevoljena. Čini vas da se osećate neželjeno, i to je njen najveći „zločin”.

Kada je neko dobar prema vama, vi u tome vidite smicalicu. Šta god da kažete, nema razlike. Osećate se kao da ste zarobljeni u kući bez prozora, u sobi iz koje ne možete da pobegnete.

Ovaj onesposobljujući strah u izvesnom periodu će se ispoljiti u vidu depresije ili suicidnih misli. Ukoliko vam se pomoć ne ukaže na vreme, vrlo je opasno kada je anksioznost u pitanju – uvek se osećate kao da nešto propuštate i da je vaše vreme na zemlji okončano.

Osećanje teskobe vas čini neshvaćenim i neprimetnim. Imate utisak kao da niko ne mari da vas vidi – više jednostavno niste važni. Vaši snovi i ciljevi su se polomili na obalama zaborava i spremni ste da se predate.Možete se zadovoljiti prosečnim uspehom, samo zato što smatrate da više od toga ne zaslužujete.

Ne odustajte još uvek! Ne dozvolite da vas anksioznost strpa u rupu bez dna. Ona se samo igra sa vama.  I dalje postoje ljudi koji vas vole i kojima ste važni. Upamtite – niko vas ne osuđuje više od vas samih! Niko vas ne mrzi i za vas postoji mesto na ovom svetu. Potrebno je samo da se oslobodite tih okova i da ugledate svetlost! Put će biti težak, ali ukoliko napravite korak po korak, uspećete. Vi ste važni i zaslužujete svu sreću ovoga sveta.

Izvor: Optimal Positivity

Prevod: Anđela Mihailović