Krstarenje. Kako? Kada? I koliko?

, LIFESTYLE

10 savjeta za one, koji maštaju da putuju vodom.

Ishrana po sistemu „sve je uključeno“, servis na najvišem nivou, a takođe mogućnost da se posjeti mnogo mjesta u kratkom vremenskom roku, krećući se u veoma udobnim uslovima, – samo je mali dio prednosti krstarenja. Međutim, u poređenju sa drugim varijantama o tom vidu turizma mi ne znamo mnogo.

Kako uštediti na kupovini

Krstarenje je najbolje kupovati kod turističkih agencija. Neke ture je generalno nemoguće kupiti bez posrednika. Na ruku vama (i vašem novčaniku) ide odmor u takozvanoj niskoj sezoni, ali treba imati i ovdje mjeru, jer, na primjer, u vrijeme ljetnje sezone na sjevernoj zemljinoj hemisferi nema ponuda za krstarenje oko Južne Amerike, jer je tamo zima.

Imajte na umu da u cijenu putovanja ulaze i lučke takse, koje su pri dužem krstarenju uporedive sa cijenom samog krstarenja. Bakšiš ($10-12 za 24 sata po osobi) se takođe može pripisati takozvanim obaveznim dodatnim troškovima.

Mučnina i morska bolest

Iskusni putnici znaju da intenzitet ljuljanja plovila direktno zavisi od njegove veličine. Što je plovilo veće to je stabilnije i udobnije njegovim putnicima. Postoje takođe specijalne narukvice protiv mučnine, čiji mehanizam rada je usmjeren na pritiskanje tačaka pritiska i prepreka je razvoju morske bolesti. Ublažiti simptome mučnine mogu i medicinski preparati.

Trikovi izbora kabine

Postoje četiri vrste kabina: unutrašnje (najjeftinije), s prozorom (skuplje), s balkonom (još skuplje) i apartmani. I ovdje je trik u tome što može da se izabere ne određna kabina, već samo da se naznači njen tip. Najčešće vam na licu mjesta za vrijeme useljenja u sobu besplatno čine dodatne usluge na višem nivou za istu cijenu. Imajte na umu da balkon nije uvijek dobro rješenje (u jesenje-zimskom periodu može da učini neprijatnost zbog prohladnog i vjetrovitog vremena).      

Internet i mobilna komunikacija

Brodsku internet vezu obezbjeđuju sateliti. Zato je ona, kao prvo, veoma skupa ($ 0,75 za minut), a kao drugo, razlikuje se malom brzinom. Možete koristiti bežični internet u kafiću na kopnu. Na brodu se nude i paketi od 100, 150, 250 minuta za $60, $75, $100. Pri kraju upotrebe ne zaboravite da isključite internet, jer će novčana sredstva sa vaše kartice nestajati čak i nakon prekida veze sa mrežom.

Pojedinosti odjeće

U zavisnosti od trajanja vašeg krstarenja (od tri noći do četiri mjeseca) ponesite odgovarajući broj kombinacija odjeće. Imajte na umu da klima uređaji, koji su konstantno uključeni, održavaju temperaturu od oko 18-20º C, a na otvorenoj palubi je takođe prilično svježe, tako da će vam toplije stvari definitivno zatrebati. Još jedan momenat se tiče dres koda u restoranima, gdje vas neće pustiti da uđete u šortsu. Uvijek će biti primjeren stil smart-kežual.   

Kopije dokumenata

Dokumenti su zajedno s novcem nešto što vam je neophodno. Za svaki slučaj napravite nekoliko kopija vaših dokumenata (jednu ostavite rođacima ili prijateljima). Kad izađete na obalu po pravilu vi ne nosite dokumente sa sobom. U slučaju kašnjenja do sljedeće bliže luke vi ćete doći sami, ali će vam poslati agenta sa vašim stvarima.

Kako uštediti na putovanju

Dodajte u svoj putni budžet potencijalne troškove: ekskurzije, troškove na brodu, koji nisu uključeni u cijenu krstarenja (na primjer, masaža u spa centru, večere u luksuznim restoranima i alkoholna pića). Alkohol možete ponijeti sa sobom unaprijed (po pravilima može se unijeti flaša po osobi, ali ako se stavi jedna u ručni prtljag i jedna u kofer, dobija se duplo više). Takođe, ako ne kupujete izletničke programe na kruzeru, već neposredno kod mjesnih agencija, ušteda će takođe biti značajna.

Budite oprezni

Kruzer – to je cijeli grad na površini i putnici mogu biti različiti. Nemojte biti suviše iskreni prema strancima, zatvarajte vrata, ne nosite sa sobom mnogo keša, čuvajte dragocjenosti u sefu. U blizini turističkih prodavnica i uličnih umjetnika na stajalištima često se kreću mjesni prevaranti. Unaprijed označite svoju maršrutu i znamenitosti, koje želite da posjetite, upoznajte se s mjesnim cijenama (posebno taksi), izbjegavajte tiha i slabo osvijetljena mjesta.  

Pažljivo vodite računa o ličnoj higijeni

Istovremeno prisustvo velikog broja ljudi na ograničenom prostoru dovodi do potencijalnih problema sanitarno-higijenskog plana (jedna od opasnih prijetnji može biti zaraza crijevnom infekcijom). Najjednostavnije i djelotvorno pravilo je temeljno pranje ruku poslije izlaska iz toaleta i prije jela. Jedan od problema je i krevetna stenica (insekt). Prvi dan provjerite svoj krevet i posteljinu.  

Kupujte pouzdano medicinsko osiguranje

Iako je krstarenje prema podacima UNESKO-a najsigurniji vid odmora, treba biti oprezan. Unaprijed preuzmite medicinsko osiguranje od provjerene kompanije i proučite sve moguće slučajeve osiguranja prije krstarenja. Medicinsko osiguranje treba da je priznato u tom regionu u koji idete. Iznos brodskih medicinskih usluga vas tačno neće obradovati. Jednostavna konsultacija je od $75 do $250 u zavisnosti od kompanije. Poziv ljekara u vašu kabinu će biti skuplji, a ako se takva neophodnost pojavila noću, onda će doplata biti još viša.

Izvor: https://www.moya-planeta.ru/travel/view/kruiz_kak_kogda_i_skolko_40240

Autor: Jovana Matić