Kako brzo i lako spremiti veganski ručak

, LIFESTYLE

Biti vegan je životni stil sve većeg broja ljudi u svetu. Postoji dosta predrasuda da je spremanje veganskih obroka skuplje ili da su namirnice retko dostupne ali to ne mora da bude tako. U nastavku teksta pročitajte recepte za jedan veganski ručak. Ovakvi obroci nisu rezervisani samo za vegane, eksperimentisanje i isprobavanje novih ukusa je uvek zabavno. 

Za početak, čorba od brokolija.

Sastojci:

300g brokolija

1 glavica crnog luka

2 kašike ulja

2 kašike griza

so

biber

Propržite na ulju sitno seckani crni luk. Kada je dovoljno upržen dodati brokoli, kratko propržiti i dodati vodu skoro do vrha posude. Dodati so i biber, kuvati sve dok brokoli ne omekša. Tada, u jednom decilitru hladne vode umutiti dve kašike griza i to sipati u vrelu čorbu kuvajući još dva-tri minuta. 

Kao glavno jelo, predlažemo tikvice sa pirinčem.

Sastojci:

1 kg tikvica

200g pirinča

4 supene kašike maslinovog ulja

1 kašičica kurkume

biber

so

vegeta

peršun

Očistite tikvice, operite ih i zatim ih iseckajte na kockice. Operite pirinač i potopite u vodu na oko 20 minuta. Ugrejte maslinovo ulje u dubokoj posudi. Stavite tikvice i pržite ih dok ne dobiju zlatnu boju, mešajte. Dodajte oceđeni pirinač i nastavite da kuvate još 4-5 minuta uz neprestano mešanje. Dodajte toplu vodu, poklopite i ostavite da se krčka na tihoj vatri. Začinite solju, kurkumom, biberom i vegetom. Promešajte i kuvajte dok voda ne ispari. Gotovo jelo skinite sa vatre i začinite suvim peršunom. 

Za kraj, kao desert možete napraviti jednostavne vegan mafine.

Sastojci:

2,5 šolje brašna

1 šolja šećera

1,5 praška za pecivo

½ kašičice sode bikarbone

½ kašičice soli

1,5 šolja vanila bademovog mleka

½ šolje smeđeg šećera

½ šolje biljnog ulja

2 kašičice ekstrakta čiste vanile

Umutiti u jednu posudu suve sastojke: brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Zatim u drugu posudu umutiti bademovo mleko, smeđi šećer, ulje i vanilu. Spojite sastojke iz obe posude i lagano mešajte dok se ne sjedine. Sipajte smesu u kalupe i ispecite. Za preliv možete iskoristiti šećer u prahu, džem ili domaće slatko. 

Autor: Sofija Bogosavljev