Holivud u Srbiji

, KULTURA

Srbija, a posebno Beograd, u poslednje dve decenije su plodno tle za filmove stranih produkcija. Velika svetska imena posetila su našu državu i iskoristila je kao inspiraciju. Među povratnicima je i Luk Beson (Profesionalac, Transporter, Lusi) koji je snimio dva svoja projekta u Srbiji. Prvi među njima bio je film 3 dana za ubistvo iz 2014. godine. Kevin Kostner u ulozi penzionisanog i bolesnog agenta Cije koji se vraća na još jedan zadatak u zamenu za svoj život i obnovljen odnos sa ćerkom. Za ovaj film napisao je scenario i on je delom sniman u Beogradu. U prestonicu se vratio 2018. godine zbog filma Ana u kom glume Helen Miren i Luk Evans.

Luk Evansu (Hobit, Lepotica i zver, Devojka iz voza) ovo nije prvi put da boravi kod nas. Zajedno sa Džon Kjuzakom glumio je u filmu Vrana koji je adaptacija jedne od priča Edgara Alana Poa. Neke od akcionih scena snimljene su na Kalemegdanu i u Zemunu.

Novembarski čovek (2014) u celosti je snimljen na Balkanu, u Beogradu i Crnoj Gori. Pirs Brosnan i Olga Kirilenko su u glavnim ulogama u ovom napetom trileru o Cija agentima sa političkom pozadinom.

Tokom letnjih meseci 2018. godine u studiju u Beogradu snimljen je horor film Plen, ostvarenje francuskog reditelja Aleksandra Aje. Klaustrofobična atmosfera je prisutna kroz sat i po vremena borbe sa uraganom i aligatorima. Kasnije te godine započeto je snimanje filma Leptir, u režiji Mičela Noera i po scenariju Arona Guzikovskog kog je publika upamtila po trileru Zatvorenici. Jedna od glavnih uloga pripala je oskarovcu Rami Maleku, koji je proveo par dana u Beogradu. U istom periodu nagrađen je film Ederlezi Rising. Iz objektiva Lazara Bodroza dolazi nam naučna fantastika sa primesama romantike koja prikazuje razvoj intimne veze između androida i čoveka koji je testira.

Čak i kada ne snimaju, velikani svetskog filma vole da provode vreme u regionu. Tako je i Robert De Niro učio da igra kolo u Šumadiji krajem 70-ih godina. Milena Dravić je imala priliku da ugosti Hičkoka i sa njim je provela veče u Skadarliji. Frensis Ford Kopola je svirao trubu u domaćinstvu Bogosava Živkovića kod Stepojevca. Orson Vels je tokom svog boravka u Srbiji posetio Jugoslovensku kinoteku. FEST je tokom godina ugostio poznata lica poput Harvija Kajtela, Bernarda Bertolučija, Sofije Loren, Roberta De Nira, Džonija Depa, Miloša Formana, Katrin Danev i mnoge druge, kojima se ove godine pridružuje Džon Malkovič.

Autor : Jelena Stančić