Film „Grudi“ – emotivna priča između života i smrti

, KULTURA

Crnogorski film „Grudi“, rediteljke Marije Perović, biće premijerno prikazan u Beogradu (Kombank dvorana) 5. februara sa početkom u 20 časova, najavljeno je na konferenciji za novinare. Film koji je nastao u koprodukciji filmskih kuća iz Crne Gore, Srbije i Hrvatske biće dostupan beogradskoj publici posle uspešno održanih premijera u Podgorici i Valjevu i prve zvanične premijere na Montenegro Film Festivalu u Herceg Novom. Nagrađen je specijalnim priznanjem žirija na Filmskom festivalu „Seanema“ u Ulcinju.

Svojevremeno, mini serija „Grudi“ koja se takođe sa velikim uspehom u Srbiji prikazivala na RTS1 osvojila je specijalnu nagradu žirija u Seulu, na tamošnjem najvećem televizijskom festivalu Seoul International Drama Awards.

Scenario za film po ideji same rediteljke napisala je Vladislava Vojinović, producentkinje filma su Marija Perović i Dubravka Drakić, direktor fotografije je Dušan Grubin, montažerka Nataša Pantić, scenografkinja Dragana Baćović, a kostimografkinja Tijana Todorović.

Uloge tumače: Marija Škaričić, Vojin Ćetković, Nada Šargin, Dubravka Drakić, Peđa Bjelac, Jelena Đukić, Aleksandar Đurica, Danilo Lončarević, Branimir Popović.

Film predstavlja borbu između života i smrti, istine i laži, govori o važnosti iskrenog prijateljstva, pomera granice razuma i osećajnosti. Film nosi važnu poruku, da svi koji prolaze kroz faze bolesti kakav je karcinom nisu sami, ne smeju da se osećaju usamljeno u najvažnijoj bitki koju vode, i naravno, da se svest o prevenciji i važnosti pregleda za oba pola neprestano širi.

Priča počinje u Nikšiću, na proslavi dvadesetogodišnjice mature, gde se naši likovi ponovo sreću pod različitim okolnostima. Naizgled emotivan susret gimnazijalaca prekida vest koja će uzdrmati živote i odnose između nekadašnjih drugova. Dok svako od njih prolazi kroz ličnu dramu, prožetu dubokim ličnim nezadovoljstvom, zavisti, sebičnosti, samoživosti, čak i kriminala, na kraju se naši junaci ujedinjuju u pokušaju da spasu jedan ljudski život.

Rediteljka Marija Perović na konferenciji je izjavila da je film zapravo omaž prijateljstvu, posvećen je ženama, muškarcima u srednjim godinama, da se film obraća publici koja ima preko četrdeset godinama i da je izuzetno važno da u tim godinama postoji snaga, volja i želja da se nešto promeni u životu. Na pitanje kakav su uticaj na nju imali reditelji poput Srđana Karanovića, Gorana Markovića i Rajka Grlića, rediteljka i koscenaristkinja je odgovorila:

„Ono što ja volim kod ovih reditelja je što se oni bave ljudima koji su pismeni, školovani, ali takođe imaju svoje probleme i što predstavljaju odraz društva u kome živimo. Neki od njih su mi bili profesori i naravno da su mi uzori. Pored toga volim i tzv. mainstream romantične komedije iz sredine 80-ih godina koje su se na neki komičan način bavile teškim problemima“.

Glumica Nada Šargin, koja u filmu tumači ulogu Zorke, istakla je da nije zažalila što je prepustila glavnu ulogu Ane hrvatskoj glumici Mariji Škaričić, zato što za nju uloga Zorke ima vitalitet koji je njoj u tom trenutku više odgovarao.

„Istraživanjem oko karcinoma dojke se najviše bavila Marija, koja tumači ulogu Ane, dok sam se ja više bavila strahom od bolesti, bilo da je blizak mojoj okolini ili ne. Kada se neko danas razboli, ljudi odmah počinju više da se brinu za sebe, ali tu postoje i strahovi od smrti, prolaznosti, raspadanja. Uglavnom to su sve stvari koje mi već imamo u sebi, za to ne treba neka posebna priprema, ja poznajem taj strah. „Uletela“ sam u film sedam dana pred početak snimanja, ali vodila sam se intuicijom i samim zadovoljstvom što ću biti deo te ekipe, tako da nisam imala posebne pripreme za ulogu.“ – izjavila je Nada Šargin.

„Ovo je nešto o čemu bih ja najviše želeo da pričam i čime teži naša kinematografija. To je „mali“ film jakog scenarija sa velikim emocijama, koji govori o ljubavi, prijateljstvu, nečemu što se izgubilo u velikim gradovima. Igram čoveka koji je najbliži mojoj ličnosti, uvek sam bio okružen najboljim drugaricama i to što piše u scenariju, vrlo slična situacija dogodila se i na mojoj proslavi 25 godina mature. Vrlo često se dešava da to što igramo odražava život koji živimo. Osećao sam se kao da znam tog čoveka i odigrao sam ovu ulogu sa velikim zadovoljstvom“ – rekao je Ćetković upitan o tome kako je doživeo Fukija, inače glavnog muškog lika u filmu.

Mladi glumac Danilo Lončarević takođe je izrazio zadovoljstvo ovim projektom i svojom ulogom zato što je imao priliku da radi sa svojim omiljenim glumcima na svom prvom filmu, uz ogromnu podršku rediteljke Marije Perović koja je u svakom smislu tu da olakša i njemu i njegovoj koleginici Jeleni Đukić.

Film „Grudi“ biće na redovnom repertoaru Kombank dvorane od 6. februara, kao i u bioskopima širom Srbije.

Autor: Aleksandra Petković