Zašto muškarci varaju?

, LIFESTYLE

Danas, možda i više nego ikada ranije, dešavaju se prevare. U svetu koji samo pokreće lični interes, postaje neophodno služiti se prevarama da bi pojedinac ispunio svoje ciljeve. Međutim, mnogo češće nego ranije susrećemo se sa propalim vezama i brakovima. Do toga najčešće dovodi onaj univerzalni razlog – prevara partnera.

Iako danas u ljubavnim izdajama ne zaostaju ni žene, ipak su muškarci ti koji prednjače u tome.

Zašto je to tako? O ovim razlozima razmišljala sam iz ženske perspektive, što ne znači da žene nemaju iste. Tako da, macani, bez ljutnje!

Prva dva razloga su sasvim suprotna:

Nisu tipovi za ozbiljne veze

Postoje muškarci koji isključivo ciljaju na neobavezne veze. Ako kasnije i uspeju da ostvare neku dužu vezu ili brak, kad-tad se vraćaju svom starom stavu oženjen sam a ko momak živim. To podrazumeva da su se jednog trenutka zasitili obaveze i da žele neometano da vode momački život. Dakle, ako je muškarac i ranije bio sklon skakanju iz veze u vezu, doći će trenutak kada će to ponovo početi da mu nedostaje.

Bili su samo u dugim, ozbiljnim vezama

Čak i ako muškarac nije bio sklon avanturama, ni to nije garancija da neće poželeti da napravi izlet baš zbog toga što se nije iživeo na vreme. Nije neobično da se sve više muškaraca odlučuje da na taj ‘izlet’ po prvi put ode tek u svojim zrelim godinama.

Loša situacija u vezi

Mi žene dobro znamo koliko muškarca guši svaki problem. Ako su se oni nagomilali i ako imaju partnerku koja im damo gunđa (a znamo da je to skoro uvek sa razlogom), oni će tome pristupiti tako što će vas prevariti. Smešno ili tužno, opšte je poznato da je sve što oni žele – rasterećenje. Ako im nešto zasmeta kod održavanja tog osećaja, neće se ustezati da ga pronadju na drugom mestu. I da, tek tako bez griže savesti. Jer, najbitniji im je sopstveni ugođaj.

Mozak im nije u glavi nego negde drugde

Znamo na šta se ovde misli. Oni „jednostavno imaju svoje nagone koji se teško kontrolišu“ pa najčešće neće prezati da ga po svaku cenu ispune. Razumimo ih, nije im lako.

Društvene mreže

Neizbežno je spomenuti ovaj najlakši način da ih zainteresuje još neka osim vas. Zgodna tela, pohotne poze i pogledi vrebaju sa raznih online profila. Nikad dostupniji akvarijumi puni ribica namamiće i one koji se nisu ranije bavili pecanjem, da zabace udicu.

Dosada i navika

Ako veza ili brak zapadnu u neku rutinu, skloni su da probaju nešto novo. Prihvatanje tog izazova ih uzbudjuje isto onoliko kao i kada su bili ludi za vama na početku veze.

Zapostavljanje

U nekom trenutku verovatno će se i osetiti tako, pogotovo kada stignu deca. Nenamerno, žene se nekad pogube oko svih obaveza. Međutim, ako to potraje i ne premosti se zajedno taj period, sasvim sigurno je da će manjak pažnje morati da nadomeste. Uzmimo ovo kao najviše prihvatljiv razlog od svih, iako razlog koji treba da bude opravdan ne postoji. Uvek postoji prilika da se prvo izađe iz veze koja vam više ne odgovara pa tada utoliti želju koju ste dobili za nekim drugim. Nažalost, veoma je mali broj ljudi koji će tako i postupiti jer su za to potrebni hrabrost i savest a to sve ređe srećemo kod drugih. Muškarci uglavnom NIKAD biti ti koji će pošteno raskinuti vezu pre i samog čina prevare, tu su najveće kukavice. Zbog toga, vode paralelne živote. Ako uspeju da održe takav život pod kontrolom, to im je garancija da su i dalje poželjni i sposobni da imaju koga hoće, a to im na glup način diže ego. I to je još jedan razlog prevare:

Potvrda

Stalno nastoje da dobijaju potvrde o svojoj muškosti tako što će non-stop osvajati. Jak muškarac dobiće je time što će biti sposoban da sve dobije u jednoj ženi, a slab će potvrdu tražiti u bilo kome.

Dva možda najgluplja razloga za mušku prevaru:

„Mi muškarci smo lovci“

Ovo je izjava od koje mi pripadne muka isto koliko i na onu „Pa mi smo muškarci a vi žene, to je normalno“. Da ne zalazim feministički u prava žena, jasno je da se velika većina njih vodi isključivo time da sebi pripisuju veća prava i odobrenja – UVEK I ZAUVEK. Pa tako, kad se prevara desi opravdaće to gore pomenutom rečenicom. Još ako se kreće u društvu lovaca i pritom nije tip koji zna da drži do sebe, onda neće hteti da izneveri pravu mušku prirodu kako se ne bi osetio manje ’sposobnim’ od ostalih.

Alkohol

„Bio sam pijan“ je najčešći odgovor u pokušaju da brzinski opravda grešku. Ali dobro, njima uvek upravlja nešto ili ‘donji mozak’ ili neka supstanca, jasno je da se takvi ne mogu nazvati JAČIM POLOM. Od čega jači? Jak za teret koji mogu fizički da ponesu? Čovek je jak samo onoliko koliko je jaka njegova najslabija karika. Jaki znaju da odole jeftinim izazovima.

Koji ćete od razloga da prihvatite i da li ćete uopšte, zavisi samo od vaših ličnih stavova i pogleda na ljubav kao i šta za vas ona podrazumeva. Ne pravite preveliku dramu (ha ha) ako vaš muškarac ide često u lov ili na pecanje. Ono što je za njih DOBAR ULOV svakako se brzo pojede a glad će se, za onim što traje, uvek javiti. Ne dozvolite da budete samo ženka koja će biti uhvaćena kad god lovac ogladni. Ako ipak želite da sprečite sve to, sakrijte im udice i ispraznite municiju! 🙂

Autor: Jelena Noveski