Kako nam planeri mogu pomoći u organizaciji svakodnevnice?

Stara izreka kaže da ne možemo rukovoditi vremenom ali da možemo rukovoditi sobom u vremenu. Priznaćemo da se sve brže živi i da savremeni čovek mora biti profesionalan na mnogim poljima da bi uspeo i održao balans.

Pošto vreme ne možemo kratiti ili dužiti, jedino što možemo je da radimo na sebi i prilagodimo se. Da kao rezultat ne bi imali gomilu obaveza koje se vremenski preklapaju, povređene prijatelje zbog zaboravljenih rođendana, protraćeno vreme i ubeđenje da samo mi živimo u haosu osmišljeni su planeri.

Da planiranje ne predstavlja oduzimanje slobode spontanosti dana i sinonim za dosadu govore gomile stranica posvećene prikazivanju dekorativnih planera koji zaista prerastaju u prava mala umetnička dela. Planer je kreiran kao vid neposredne pomoći ljudima da kroz kreativnost savladaju prepreke koje svaki dan nosi i da se usput zabave.

Nekim ljudima izrada istih je postala profesija i svet ih zaista masovno koristi. Na tržištu Srbije imamo Astro planere, Minino planere, planere koji se rade po narudžbini a za one neodlučne su tu tutorijali kako da sami osmisle svoj planer na mesečnom, dnevnom i godišnjem nivou.

Kako nam planeri pomažu?

Pomažu u preduzimanju inicijative i odgovornosti za obaveze i kontrolu nad svakodnevnim životom.

Pomažu da postavimo glavne, ali realne ciljeve koje želimo postići u datom periodu i koji su orijentir u ponašanju.

Pomažu da problematični cilj postane savladiv kad se razloži na male dnevne radnje.

Tako cilj postaje nešto što se živi i čiji se razvoj prati, kontroliše i modifikuje.

Pomažu u proaktivnosti i predviđanju bliže i dalje budućnosti.

Pomažu u izbegavanju preklapanja obaveza.

Pomažu da izgradimo sebe kao osobu koja ispunjava obećano i kao neko ko zna da ceni i svoje i tuđe vreme.

Bitan je kao podsetnik ujutru i kao alarm uveče za sve neodrađeno.

Vremenom nam planer postaje prijatelj kojeg ne želimo da izneverimo pa se nečekirane rubrike smanjuju i neodrađeni poslovi postaju prošlost. On je motivator koji kritikuje promašaje, ali i bodri uspehe i želje. Planeru možemo dati epitete živog bića kojeg svaki dan hranimo željama, obavezama, informacijama, usponima i padovima. On postaje pisana verzija nas samih. On je nemi čuvar naših dostignuća i saučesnik u brojanju sitnih koraka velikih pobeda.

Autor: Ljuba Brković