Igor Jovanović gost treće CGA konferencije

, PULS GRADA

Treća beogradska konferencija kompjuterske grafike okupiće značajna imena svetske i domaće industrije među kojima je i Igor Jovanović, Srbin koji stoji iz naslova kao što su „Spajdermen – daleko od kuće“ i „Kralj lavova“.

Igor Jovanović več skoro 10 godina radi u Londonu a u svojoj biografiji ima neke od najvećih naslova današnjice. Karijeru u svetu vizuelnih efekata započeo je u Beogradu radeći na TV reklamama za marketing agancije nakon završenih studija na Elektrotehničkom fakultetu. Stečeno iskustvo i kvalitet rada doveli su ga do najvećih studija u Srbiji i svetu nakon čega je usledio poziv iz Londona.

,,Moj prvi posao u Londonu bio je film „Gnev titana”. Od tada do danas sam imao prilike da budem deo timova koji su zaslužni sa naslove poput Oskarom nagradjene “Knjige o Džungli“, “Pirati sa Kariba“, “Kralj lavova“, “Alita: Borbeni Andjeo” i poslednji u nizu “Spajdermen: Daleko od kuće”, rekao je Igor pred dolazak u Beograd gde će tokom prvog dana CGA Belgrade konferencije sa posetiocima podeliti svoje iskustvo u radu na filmu Spajdermen.

Cilj kreiranja CGA kao platforme je pozicioniranje Srbije kao regionalnog centra u oblasti vizuelnih efekata, gejminga, kompjuterske grafike i dizajna, ali i predstavljanje i edukacija mladih talenata kojih po Igorovim rečima u Srbiji ima mnogo:

,,U Srbiji rade veoma uspešni 3D umetnici čiji rad, talenat i sposobonosti su veoma cenjeni u svetu.’’

Igor trenutno radi kao supervizor za vizuelne efekte u londonskom Framestore studiju, a na pitanje koje su to sličnosti i razlike između Srbije i Velike Britanije kaže:

,,Zajedničko za Veliku Britaniju i Srbiju je veliki broj veoma talentovanih umetnika i kvaliteta radova. Razlika je možda najviše u tome što Velika Britanija više uvozi kadrove ali i pored toga, mislim da nam je budućnost u digitalnoj umetnosti veoma

slična s obzirom na već spomenuti veliki broj talentovanih umetnika iz Srbije.’’

Treća CGA Belgrade konferencija održaće se 1. i 2. novembra u zgradi Jugoslovenske Kinteke u Uzun Mirkovoj 1 pod sloganom Bujanje. Konferenciju će otvoriti višesturko nagrađivani reditelj i supervizor vizuelnih efekata Hugo Guerra, a tokom dvodnevnog programa biće predstavljeno preko 30 predavanja, panela, radionica i mastreklasova.

Kompetan program zainteresovani mogu pogledati na sajtu cgabelgrade.com