Ako imaš – donesi, ako nemaš – odnesi!

Dolaskom hladnijeg vremena obično preslažemo garderobere sa stvarima. Letnju garderobu odlažemo na neke više police do sledeće godine i baš tada je prilika da se rešimo svih nepotrebnih odevnih komada.

Bilo da su nam stvari omalele, dottajale ili dosadile, kada odlučimo da nam više nisu potrebne prvo što većina od nas uradi je da ih ponudimo nekome koga poznajemo. Ako one nisu potrebne ni njima, obično ce završiti u kontejneru.

Oni koji ipak pomisle na druge kojima ce možda biti preko potrebne, kesu sa stvarima ostaviće pored kontejnera kako bi bile što pre uzete.

Ipak, sigurnija opcija da stare stvari budu iskorišćene na najbolji način je odneti ih direktno na mesta koja će ih proslediti osobama koje će ponovo moći da ih koriste.

Crveni krst je humanitarna organizacija koja verovatno prva padne na pamet. Ona, pored svih ostalih donacija, prikuplja i polovnu garderobu ali ipak, ima svoje uslove. Garderoba mora biti upotrebljiva, čista,sortirana i ispeglana.

Takođe, ne možete je odneti u bilo koje vreme, jer pojedini ogranci nemaju magacinski prostor za odlaganje, pa se prethodno moraju kontaktirati njihovi saradnici. Kontakt telefoni i adrese mozete pronaći na: www.crvrnikrst011.org.rs

Kolo srpskih sestara, udruženje koje je usmereno na pomoć deci bez roditeljskog staranja, ometene u razvoju, stare i bolesne, takođe insistira da odeća bude sređena. Mozete je odneti na adresu: Simina 19 (opština Stari Grad).

Beograd ima dva Svratišta za decu kojima je garderoba uvek potrebna, jer oba tokom godine dnevno poseti izmedju 50 i 60 dece. Taj broj se zimi povećava pa je pravo vreme da se viška zimske odeće oslobodite na pravi način i odnesete ih na adrese Krfska 7a na Zvezdari i Bulevar Arsenija Čarnojevića 145 na Novom Beogradu, od osam (vikendom od deset) do 18 časova.

Oni primaju sve osim plišanih igračaka zbog nemogućnosti adekvatnog održavanja. Bitno je da donete stvari budu čiste i odmah spremne za upotrebu.

Centar Zvezda, udruženje građana angažovano na pomoći deci i mladima, takođe prihvata pomoć svakog dana nakon 19 časova na adresi Nedeljka Gvozdenovića 10 (stan 7).

Društveno odgovorna akcija Dobri civiluk zadnji put organizovana u maju ove godine, bila je prilika da građani svoje stvari ostave na dva mesta u gradu, odakle su direktno mogli da se posluze svi oni kojima se za to ukazala potreba. Komadi koji nisu našli svog novog vlasnika prosleđeni su Svratištu za odrasle u Kumodraškoj.

Slične ideje sprovodile su se i kroz Kuke dobrote koje su neki građani samoinicijativno postavljali u parkove ili na druga mesta sa ciljem da instant pomognu beskućnicima i drugim materijalno ugroženim licima. Za sada nije poznato kada će ponovo biti pokrenuti ovakvi projekti.

Za one koji su previše zauzeti i ne bi stigli da odu u neku humanitarnu ustanovu, a imaju nešto što bi donirali, humanitarna fondacija Humanist nudi svoje volontere koji će stvari preuzeti sa Vaše adrese. Sve informacije možete dobiti na istoimenoj fejsbuk stranici.

Svako ko ima volju i želju da pomogne drugima, naći će način. Istina, nećemo uspeti pomoći svima, ali svaki čin našeg opredeljenja da nekome olakšamo ili pospešimo svakodnevnicu, budi u nama svest da nije dovoljno misliti samo na sopstvene potrebe.

Autor: Jelena Noveski