Otvaranje izložbe strip autora Borisa Stanića “Daća i drugi radovi”

, PULS GRADA

U sredu, 4. septembra u 20 sati, u prostoru Agencije KomunikArt u Pančevu (Vojvode Živojina Mišića 6, u pasažu) biće otvorena izložba strip autora Borisa Stanića “Daća i drugi radovi”. Reč je o prvoj samostalnoj produkciji ove agencije, koja se specijalizovala za odnose sa javnošću u oblasti umetnosti i kulture. KomunikArt je takođe bio jedan od potpisnika francusko-srpskog sporazuma o saradnji u oblasti kulture i stripa, u okviru nedavne posete francuskog predsednika Emauela Makrona Srbiji.

Boris Stanić će na izložbi u KomunikArtu predstaviti svoj upravo završeni strip “Daća” o starom Banatu, nastao po motivima pripovetke Milete Jakšića. Za ovog autora Banat je mesto “lične, intimne mitologije, nastalo mešanjem predstava iz priča o precima s mamine strane, Banaćanima, sećanjima na odrastanje u Margiti, i arhetipskih vizija iz filma Saše Petrovića “Biće skoro propast sveta’”.

O stripu “Daća” Stanić kaže: “Strip je nastao iz želje da materijalizujem ove slojeve svesti, a pripovetka “Daća” Milete Jakšića, našeg pomalo zaboravljenog pisca čiji su jezik i poetika bliski mojim, bila je upravo osnova za kojom sam tragao, budući da ovaj put nisam hteo sam da pišem scenario, već da uradim strip prema nekom postojećem narativu”.

Boris Stanić će izložiti i svoje crteže koji predstavljaju nekoliko različitih Celina. Takođe, on će po prvi put predstaviti i svoje pesme, u štampanom formatu. “One su do sada bile poetske i stilske vežbe. Nastajale su iz želje da samog sebe zabavim, sebi dam oduška, ili da produbim svoju umetničku osetljivost. Međutim, one sada postaju autonomna forma, koju nameravam i dalje da razvijam”, najavljuje Stanić.

Pančevački autor Boris Stanić do sada je objavio četiri stripa – Atentat – s one strane patnje, Besna kobila (2015), Radosav – hrastovo lišće, Komiko (2015), Radosav – jutarnja magla, Komiko (2011), Blatište, Elektrika (2011). Pored radova koje će izložiti u Komunikartu, trenutno crta i nekoliko novih stripova. Završio je slikarstvo, nakon čega se vratio stripu kao “svojoj prvoj ljubavi”. Njegov “Atentat”, grafički roman u kome prikazuje Sarajevski atentat i poslednje dane Gavrila Principa, pre dve godine je poznati britanski istoričar stripa Pol Gravet uvrstio na godišnju listu 50 najboljih stripova iz celog sveta.

Izložba će biti otvorena od 4 septembra do 19. oktobra 2019. godine. Radno vreme izložbenog prostora KomunikArt je  od 9-15h, radnim danima.