Akcija “KNJIGA ZA SVE”

, PULS GRADA

Akcija sakupljanja knjiga pod nazivom „Knjiga za sve“ je nastala iz želje da svi koji imaju viška knjiga (slikovnice, dečije knjige, lektire, beletristika za odrasle) imaju mesto gde ih mogu ostaviti.

Ljudi, neznajući kome, poklanjaju knjige bibliotekama, međutim ukoliko to nisu nova izdanja beletristike, biblioteke nemaju kada da obrade pristigle poklone. Najčešće te knjige nisu potrebne fondu ili jednostavno smatraju da neće biti čitane.

Takođe, biblioteke nemaju razvijen sistem daljeg poklanjanja knjiga koje su im višak. Zato mi apelujemo na donatore da nama poklone svoj višak kako bismo obradovali one institucije koje su u manjku sa dobrim, zanimljivim i edukativnim knjigama.

Važno je da knjige koje stižu budu u pristojnom stanju kako bi njihovo dalje korišćenje bilo dugoročno i na radost knjigoljupcima svih uzrasta. Sve knjige koje nisu prikladne za ustanove sa kojima sarađujemo na ovoj lepoj misiji, planiramo da zamenimo na nekoj od popularnih trampi (ČitamČitaš festival ili Novosadska razmena knjiga).

Naši donatori su pojedinci i izdavačke kuće, ali nam podršku pružaju i pojedini portali koji su pisali o akciji. Logističku pomoć pružaju ponajviše članovi porodice, ali i prijatelji.

Trudimo se da formiramo pakete od po 100 knjiga, kako bi pokrili sve ukuse i da raznoliki sadržaji zadovolje što više knjigoljubaca. Knjiga je tu da se čita, a ne da stoji i skuplja prašinu. Stalo nam je da svaka seoska škola, bolnica, vrtić itd ima svoju biblioteku-čitaonicu.

Ova akcija nas je udružila, našim donatorima je lepo što učestvuju, nama što organizujemo, a onima koji primaju donacije je puno srce jer znaju da nisu zaboravljeni i da neko misli na njih.

Ustanove kojima smo do sada donirali skoro 800 knjiga su GAK porodilište (100 knjiga, kompletnu donaciju obezbedilo je Udruženje Adligat), Osnovna škola „Emilija Ostojić“ izdvojena jedinica selo Roge (100 knjiga), Čačanka bolnica odeljenje pedijatrije (100 knjiga), Dečija radost Irig, vrtić „Čarolija“ (100 knjiga), logoped u Domu Zdravlja Paraćin (50 knjiga), Etno domaćinstvo „Zornića kuća“ u selu Baćevac  gde formiramo najveću seosku biblioteku sa knjigama na stranim jezicima za sve turiste koji dolaze u posetu (90 knjiga), Centar za socijalnu integraciju dece i mladih „Zvezda“ (30 knjiga), novootvorena biblioteka u Ranilugu, Kosovo i Metohija (100 knjiga upućeno preko Mesne zajednice Omladinski pokret iz Novog Sada), Predškolska ustanova „Stonogica“ Sremska Mitrovica (100 knjiga).

Sve o pristiglim i poslatim donacijama možete ispratiti na facebook stranici Bibliotekarka, a za sva pitanja možete nas kontaktirati putem emaila bibliotekarkablog@gmail.com