U pauzi od učenja – Odštampajte razglednicu sa motivom Prvog svetskog rata

, KARIJERA

Kada ste poslednji put poslali razglednicu? Pravu papirnatu razglednicu? Ili istu dobili? Ako spremate ispit u Narodnoj biblioteci Srbije, imaćete priliku da digitalno pošaljete fizičku razglednicu i to potpuno besplatno.

O čemu se radi?

U Narodnoj biblioteci od 16.11. do 16.12.2018. godine traje izložba “Rat i humor 1914 – 1918”, koja je posvećena načinu na koji su humor i rat kombinovani u ilustraciji, medijima, oglašavanju i propagandi. Ulaz je potpuno besplatan za sve građane.

Izložba se sastoji iz više celina, i omogućava posetiocima bogato iskustvo.

Prva celina su primerci satiričnih časopisa iz čak 8 svetskih zemalja i to Italije, Rusije, Kanade, Sjedinjenji američkih država, Francuske, Hrvatske, Velike Britanije i naravno Srbije. Fascinatno je uporediti kako su različite zemlje, prema svojoj geopolitičkoj poziciji ilustrovale jedan te isti događaj, kao što je pridruživanje Italije na stani Austro-ugarske.

Posebno bismo istakli “rovovske novine” koje su srpski vojnici pisali na Solunskom frontu kako i niz sačuvanih satiričnih časopisa srpskog porekla, čija je osnovna funkcija bila “održavanje morala” trupa. Ovi primerci predstavljaju odličan uvid u to kako je srpski vojnik doživljavao rat u kom je bio žrtva, borac i piun. U samom objektu možete preuzeti primerak novina “Rat i humor” koja je specijalno štampana za ovu priliku.

Drugi deo čine 42 originalne karikature sa bijenalnog Međunarodnog salona antiratne karikature “Kragujevac”. Ovaj deo je naročito zanimljiv, jer su razglednice i digitalizovane.

Digital Mind je pripremio touchscreen aparat preko kog posetilac može da digitalno odabere jednu od 42 karikature kao ilustraciju za razglednicu, personalizuje je crtežom, porukom

ili selfi snimkom,

unese adresu i poruči slanje klikom na poštansku markicu.

Razglednica se štampa na udaljenoj lokaciji i šalje na bilo koju adresu u Srbiji. Za ove potrebe, Pošta Srbije je izdala privatnu poštansku markicu koja će biti na poleđini svake odštampane razglednice.

Alma Quattro je kao “pokrovitelj izložbe” pokrila celokupne troškove izrade svih razglednica tako da šira javnost poručuje i šalje razglednice potpuno besplatno. Kao dodatni znak podrške, Alma Quattro će višestruko umnožiti iznos pomenutih troškova i donirati u predefinisanu svrhu, koja će biti komunicirana do kraja realizacije izložbe, kao zasebna tema.

Broj razglednica koje možete poslati je neograničen, i pozivamo vas ovim putem da ako ste u prolazu svratite i pošaljete, ako nista, jedan primerak sebi jer tu adresu sigurno znate. Na jednostavan način ćete doprineti porastu sume koja će kao rezultat distribucije razglednica biti prikupljena. Aparat je dostupan tokom radnog vremena Narodne bibloteke Srbije.

Pripremila: Miljana Nikodijević