Želiš da podržiš kulturu? Sad imaš priliku

, PULS GRADA

U Srbiji se ustalila praksa i pravilo da vaš dan ne može biti do kraja ispunjen ako bar dva puta dnevno ne zakukate nad nedostatkom kulture i kulturnog sadržaja ili barem to ne čujete od nekog drugog.

Da li je tome kriva publika ili umetnici, pitanje je poput onog da li je starija kokoška ili jaje. Pošto je prethodnih decenija konstatovano (uporno i u krug) da je kultura spala na niske grane, udruženje iz Ljiga – „Umetnička Republika Limuntus“ rešilo je sa konstatovanja da je kultura obolela, pređe na terapiju i tretmane za povratak kulture među zdrave grane društva.

Taj zadatak započeće kroz projekat „Limuntusove kulturne večeri“ koje će se održavati u Gradskoj biblioteci u Ljigu od 23. juna do 14. jula.

Program će se sastojati od niza izložbi slika i fotografija koje će se smenjivati na sedam dana. Uz otvaranje svake od izložbi, biće priređeno književno veče i debata na kojima će učestvovati pesnici i pisci, a takođe, održaće se i jedna projekcija filma o srednjovekovnom nasleđu Opštine Ljig.

Svoje učešće potvrdilo je zasad 12 umetnika iz raznih delova Srbije, od Novog Sada, Valjeva, Niša, Mionice do Beograda i samog Ljiga. Ovaj projekat će se održati u sredini koja broji svega 3.000 i van velikih galerija i kulturnih centara što u današnje vreme zvuči neostvarivo. Ljig čak i nema svoj kulturni centar i sva dešavanja vezana za kulturu odvijaju se u Gradskoj biblioteci. „Umetnička Republika Limuntus“ ovim pokušava da otkloni naviku da se o kulturi priča kao o bolesniku kome nema spasa, već da se o kulturi počne pričati kao o ravnopravnom činiocu u društvu sa svom svojom težinom i značajem koji joj pripada.

Ukoliko se 23. i 30. juna, a i 7. jula zateknete u Ljigu u 19. časova, posetite „Limuntusove kulturne večeri“. Ukoliko zaista želite da podržite kulturu, sad imate priliku.

Aleksandar Đukić

Izvor fotografije: limuntus.com